streda 12. februára 2020

Novinka: Venture to Future Fund

Európska investičná banka (EIB), Ministerstvo financií SR (MF SR) a Slovak Investment Holding (SIH) zainvestovali 40 miliónov eur do nového slovenského fondu na podporu inovatívnych malých a stredných podnikov. Venture to Future Fund bude od marca 2020 poskytovať slovenským podnikom kapitálové a kvázi-kapitálové financovanie.

Inovatívne a technologické slovenské podniky sa môžu tešiť na nové kapitálové investície. Ich poskytovateľom bude Venture to Future Fund (VFF) pod licencovanou správcovskou spoločnosťou Slovak Asset Management patriacej do investičnej skupiny Slovak Investment Holding. Financie fondu pochádzajú zo štátnych finančných aktív, z recyklovaných fondov z predchádzajúceho eurofondového obdobia, z vlastných zdrojov správcu a z investície EIB. VFF bude pomáhať malým a stredným podnikom so silným rastovým potenciálom a perspektívou expandovať na európske alebo globálne trhy.

Európska investičná banka do VFF prispela kapitálovým vkladom v hodnote 10 miliónov eur. Okrem toho EIB aktívne participovala aj na zakladaní a štruktúrovaní tohto fondu, vďaka čomu VFF odráža najlepšie európske trhové štandardy. „VFF je prvým fondom svojho druhu. V strednej a východnej Európe doposiaľ žiadny iný fond v správe verejného investora nezískal od EIB kapitálovú investíciu. Naša podpora bola možná práve vďaka trhovému nastaveniu tohto fondu, ale aj na základe úspešnej investičnej spolupráce medzi EIB a SIH pri viacerých predošlých projektoch“, uviedla viceprezidentka EIB Lilyana Pavlova.