štvrtok 13. februára 2020

Trend: Čo prinesie zálohovanie plastových fliaš?


Od roku 2022 bude aj na Slovensku povinné zálohovanie plastových nápojových obalov a plechoviek. Pridáme sa tak ku krajinám ako Švédsko, Nemecko alebo Dánsko. Podobné programy na recykláciu nápojových obalov tiež plánujú v najbližších troch rokoch zaviesť krajiny ako Škótsko, Portugalsko, Anglicko alebo Wales. Mnohé z týchto programov zaväzujú maloobchodníkov k spätnému výkupu fliaš na recykláciu.

Spätný výkup obalov je jedným zo spôsobov, ako je možné dosiahnuť vysokú mieru návratnosti fliaš. Osem najlepších svetových programov na recykláciu nápojových obalov využíva systém vracania nápojových obalov do obchodov a dosahuje až 93 % úspešnosť. Programy na recykláciu nápojových obalov, ktoré nezapájajú maloobchodníkov, vykazujú len 77 % úspešnosť a v niektorých krajinách dokonca len 48 % úspešnosť.

S cieľom zjednodušiť proces výkupu nápojových obalov pre maloobchodníkov aj zákazníkov tieto programy často využívajú malé výkupné automaty (RVM), ktoré analyzujú a triedia nápojové obaly, ktoré sú potom zozbierané na recykláciu. Tieto automaty rátajú počet vrátených obalov, vytrieďujú nečitateľné obaly a zákazníkovi vracajú zálohu – a všetko to zvládajú omnoho rýchlejšie ako ľudia.