utorok 10. marca 2020

Aktuálne: Koronavírus na Slovensku

Na základe opatrení krízového štábu zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR viacero vyhlášok so zámerom obmedziť šírenie koronavírusu na Slovensku.

Po návrate z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu musí každý obyvateľ s trvalým aj prechodným pobytom na Slovensku povinne ihneď kontaktovať svojho všeobecného lekára. Lekári môžu pre nový koronavírus vypísať tzv. pohybovú práceneschopnosť, potvrdenia sa budú priamo zasielať do Sociálnej poisťovne, aby sa obmedzil pohyb ľudí. Podstúpiť 14-dňovú karanténu musia aj rodinní príslušníci osôb, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti. Za porušenie karantény hrozia pokuty až do výšky 1.650 eur. Toto opatrenie platí od utorka až do odvolania. 

Výnimkou sú vodiči nákladnej dopravy, ktorí cez spomínané štyri krajiny prechádzajú. Opatrenie sa ich netýka, ani ak tam vykladajú, alebo nakladajú tovar, musia však používať respirátory FFP2 či FFP3, obmedziť priamy kontakt s personálom a mať vozidlo vybavené gumenými rukavicami a antibakteriálnym gélom. Do karantény nepôjdu ani záchranárske posádky prevážajúce pacienta a piloti dopravných lietadiel. Podmienkou je, aby neopustili palubu lietadla s výnimkou vykonania predletovej a medziletovej prípravy, pri tranzitoch alebo spiatočných letov. V prípade, že sa u takýchto osôb rozvinú akékoľvek príznaky chrípkového ochorenia, majú telefonicky alebo mailom ihneď kontaktovať svojho všeobecného lekára.

Zároveň od utorka 9. marca t. r. začal platiť zákaz organizovania hromadných športových, kultúrnych a spoločenských podujatí. Týka sa fyzických osôb, podnikateľov aj firiem, platí do 23. marca t. r.