streda 11. marca 2020

Radíme: Dokedy platí recept na lieky

Výber lieku na recept by sme nemali zbytočne odkladať. Papierový recept aj elektronický recept majú totiž obmedzenú platnosť. 

Podľa Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) recepty vystavené na pohotovosti platia 24 hodín, recepty na antibiotiká a chemoterapeutiká 3 dni a recepty na lieky s obsahom omamných a psychotropných látok 5 dní. Sedem dní platia štandardné recepty na väčšinu klasických liekov. Po uplynutí lehoty platnosti je elektronický recept zo systému odstránený. Lekárnik vás nebude vedieť informovať, aký liek vám bol predpísaný, kto ho predpísal, či aké dávkovanie vám lekár odporučil. V takomto prípade je potrebné lekára požiadať o vystavenie nového ereceptu.

Erecept umožňuje vidieť históriu pacientovej liečby, lieky, ktoré aktuálne užíva a zabraňuje duplicitnému predpisovaniu liekov, teda liekov s rovnakou účinnou látkou. Tak podľa odborníkov zvyšuje bezpečnosť liečby. Systém lekára pred odoslaním ereceptu upozorní, že daný liek už bol predpísaný. Pre lekárnika sú to hodnotné informácie najmä v prípade, že si plánujete zakúpiť aj iné voľnopredajné lieky či výživové doplnky. Prehľad vašich liekov umožní odporučiť najideálnejšiu kombináciu liekov bez toho, aby nastali neželané interakcie, teda vedľajšie účinky vyplývajúce z nesprávnej kombinácie liekov. Ak si však neželáte, aby mal lekárnik prístup k týmto záznamom, môžete lekára požiadať aj o vydanie papierového receptu. ElEktronický a papierový recept musia byť totožné, inak môže lekárnik odmietnuť liek vydať. 

Prechodné obdobie, kedy sa môžu používať obe formy receptov, papierový aj elektronický, bude trvať do začiatku roka 2022. Po tomto termíne papierové recepty úplne zaniknú.