pondelok 23. marca 2020

COVID-19: Bezpečné nakupovanie

V súvislosti s mimoriadnou situáciou vyvolanou šírením nového koronavírusu členovia Slovenskej aliancie moderného obchodu (BILLA, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, METRO, Terno a TESCO) zverejnili odporúčania pre bezpečné nakupovanie.

Úspešné zvládnutie situácie vyžaduje ohľaduplnosť a dodržiavanie nasledovných odporúčaní:
- Vyhnite sa nákupom v čase špičky. Nechajte deti doma a nákup urobte sami.
- Pri návšteve predajní používajte ochranné rúško a noste ho počas celej doby pobytu v obchode tak, aby zakrývalo ústa aj nos.
- Ak rúško nemáte, použite vreckovku, šál alebo akýkoľvek materiál na prikrytie nosa a úst v záujme ochrany nielen seba, ale aj ostatných.
- Pri nakupovaní dbajte na odporúčania zdravotníkov. Ani počas nakupovania sa nedotýkajte tváre, najmä pier, nosa a očí.
- Ak máte kašeľ alebo nádchu, vyhýbajte sa návšteve predajní; v krajnom prípade výlučne s ochrannou maskou na nos a ústa; na ľudí v obchode, prípadne na jedlo a iné výrobky, nekašlite a nekýchajte.
- Pri nutnosti kýchania si zakryte ústa a nos lakťom alebo vreckovkou; vreckovku uschovajte a nevyhadzujte do koša v predajni a jej blízkom okolí.
- Nenaberajte čerstvé výrobky (najmä pekárske) holými rukami, používajte jednorazové rukavice alebo vrecká.
- Nakupujte iba to, čo naozaj potrebujete. Ak sa nezmyselne zásobíte prehnaným množstvom produktov, ohrozíte jeho dennú dostupnosť pre iných.
- Počas nákupu dodržujte bezpečnostnú vzdialenosť pri obslužných pultoch či platení.
- Odporúčame platby bezhotovostným stykom, je to rýchlejšie a pohodlnejšie.
- Ak je to možné, použite samoobslužné pokladne.