štvrtok 20. augusta 2020

Novinka: Jackpotting útoky na bankomaty

Finančné inštitúcie prevádzkujúce bankomaty od Diebold Nixdorf ohrozujú nové typy útokov. Z testov uskutočnených expertmi vyplýva, že existujúce zariadenia s neaktualizovaným systémom nie sú schopné odolať napadnutiu. Výrobca na zariadeniach skúma, ako je možné, že podvodníci boli zrejme schopní na neaktualizovanej verzii bankomatu odpočúvať komunikáciu vnútri zariadenia.

Najnovšie incidenty spadajú do kategórie označovanej ako ATM jackpotting, v ktorej sa útočník dostane pod kryt vybraného zariadenia. Tam sa za pomoci vlastného, špeciálne upraveného zariadenia pripojí na USB port bankomatu a komunikuje priamo s dispenserom, čiže zariadením, ktoré z bankomatu vydáva hotovosť. Ďalší preverovaný variant útoku bol taký, pri ktorom sa útočník po pripojení k USB portu bankomatu pokúša zvýšiť svoje prístupové práva na úroveň administrátora tak, aby následne mohol obchádzať obmedzenia a nahrať doň vlastný kód.

AEC pri testovaní simulovala krok za krokom činnosť útočníka. „Overili sme si, že človek, ktorý vie kde hľadať, sa ku skrytému USB portu bankomatu dostane v priebehu pár sekúnd. Výsledkom bolo zistenie, že tie bankomaty, ktoré nemali aktualizovaný firmware, nie sú dostatočne odolné proti takému typu útoku a dá sa z nich neoprávnene čerpať hotovosť", upozorňuje Tomáš Sláma.