piatok 21. augusta 2020

Radíme: V zahraničí voľte prepočet bez konverzie

Ak musíte vycestovať do zahraničia, najmä do krajín, ktoré nateraz neprijali jednotnú menu euro, určite riešite, ako čo najvýhodnejšie platiť v cudzej mene. Inštitút alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie radí, aby ste v čo najvyššej možnej miere využívali pri platení platobnú kartu, ktorá je nielen ekonomickejšia, ale aj bezpečnejšia v porovnaní s hotovosťou.

Do krajín, ktoré nemajú dostatočne širokú infraštruktúru platobných systémov, je vhodné cestovať s celosvetovo obchodovateľnou menou, akými sú americký dolár či euro. Zameniť peňažné prostriedky na cudziu menu je najvýhodnejšie výberom z bankomatu debetnou platobnou kartou v dovolenkovej destinácii, do ktorej cestujete. Vyberať hotovosť sa odporúča jednorazovo, iba v takom objeme, ktorý na dovolenke reálne miniete a najlepšie v partnerských bankomatoch vašej domovskej banky, aby ste sa vyhli poplatkom.

Pri výbere hotovosti z bankomatu je potrebné dodržiavať bezpečnostné pravidlá: prekryť klávesnicu pri zadávaní číselnej kombinácie PIN kódu, výber realizovať na frekventovaných a nie odľahlých miestach, vždy počkať kým bankomat vydá hotovosť, platobnú kartu a potvrdenie o výbere. Najdôležitejšie pri samotnom výbere hotovosti v cudzej mene z bankomatu je voliť si výber bez konverzie. V tom prípade určuje kurz vaša domovská banka. Rovnako to platí aj pri platbe kartou cez POS terminál, kedy je podstatné zadávať prepočet transakcie bez konverzie. Ak by ste si totižto zvolili opačnú možnosť, t.j. platbu či výber s konverziou, kurz určuje zahraničná banka a je zväčša nevýhodnejší, pričom takáto transakcia môže byť spojená ešte aj s poplatkom.

Ak vám zostane hotovosť, je vhodnejšie ju zameniť za celosvetovo obchodovateľnú menu ešte v dovolenkovej destinácii, v ktorej sa nachádzate. Banky nedržia všetky meny, preto môžete mať problém pri návrate s výmenou cudzej meny. Vždy je potrebné si preveriť, či banka s danou cudzou menou obchoduje.