utorok 20. júla 2021

COVID-19: Kombinácia vakcín

Po prvých očkovaniach odlišných vakcín proti COVID-19 na Slovensku bude napokon podľa ministerstva zdravotníctva takáto kombinácia vakcín možná len v presne špecifikovaných prípadoch. Na základe  odporúčanie odborníkov by kombinácia vakcín mala byť realizovaná výlučne z dôvodu zdravotnej kontraindikácie.

Druhá dávka inej očkovacej látky na Slovensku by teda mala byť podaná, ak nastala závažná vedľajšia príhoda po podaní prvej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 s kontraindikáciou podania druhej dávky, príp. ak sa eviduje nedostupnosť rovnakého druhu vakcíny. Kombinácia vakcín môže byť aj v prípade, ak sa človek očkoval prvou dávkou vakcíny v zahraničí, a tá nie je na Slovensku registrovaná alebo k dispozícii. Podľa ministerstva sa môže kombinovať prvá dávka vektorovej vakcíny a druhá dávka mRNA vakcíny, rovnako sa môže kombinovať prvá dávka mRNA vakcíny a druhá dávka vektorovej vakcíny. Časový interval je minimálne 28 dní a maximálne môže byť až do 12 týždňov s dosiahnutím plnej ochrany neskôr.

Ak vakcinačné centrum na Slovensku očkuje mimo nastavených pravidiel, je to plne na jeho zodpovednosť. Posúdiť kontraindikáciu teda môže aj priamo lekár vo vakcinačnom centre.