štvrtok 22. júla 2021

Digitálny dohadzovač: Rande s umelou inteligenciou?

Inteligentné algoritmy v zoznamovacích službách sú vnímané väčšinou pozitívne - podľa štúdie spoločnosti Kaspersky zameranej na randenie a vplyv technológií na vzťahy by 44 % respondentov dôverovalo voľbe umelej inteligencie a 64 % uviedlo, že odporúčania algoritmov plne zodpovedali ich preferenciám. Pozitívne vnímanie umelej inteligencie vyplynulo aj z globálneho prieskumu realizovaného pre spoločnosť ARM, kde 54 % respondentov pripustilo, že má záujem o využitie umelej inteligencie ako osobného spoločníka alebo asistenta.

On-line randenie sa od toho nijako nelíši, pričom zoznamovacie služby využívajú inteligentné algoritmy, aby ľuďom pomohli nájsť partnera a odporučili im vhodné profily. Viac než polovica (54 %) respondentov súhlasí s tým, že zoznamovacie aplikácie vo všeobecnosti tento proces výrazne uľahčili a 43 % by sa navyše stretlo iba s partnermi, ktorých im algoritmus odporúča. Avšak jedna vec je dôverovať odporúčaniam a druhá vybrať si partnera iba na základe odporúčaní umelej inteligencie. Viac než polovica (56 %) opýtaných si nie je istá, či algoritmy dokážu pokryť komplexnosť faktorov, ktoré ľudí k sebe navzájom priťahujú. Okrem toho 39 % respondentov považuje výber partnera na základe algoritmov za dehumanizujúci. „Výsledky nášho výskumu ukazujú, že veľa ľudí vníma zavedenie umelej inteligencie do zoznamovacích aplikácií pozitívne a že mnohým tak dokáže uľahčiť hľadanie vhodného partnera. Inteligentné algoritmy analyzujú záujmy, preferencie a swipy (vpravo či vľavo, výber partnera v aplikáciách, či sa osoba na fotke páči alebo nie) používateľa, na základe ktorých odporučia vhodných kandidátov. Napriek výhodám a možnostiam, ktoré tieto služby poskytujú, vrátane odporúčaní, by ste mali byť vždy ostražití a pamätať na to, že nie je možné s istotou vedieť, kto je na druhej strane obrazovky“, upozorňuje bezpečnostný expert David Jacoby.

Terapeuti Birgitt Hölzel a Stefan Ruzas vnímajú digitalizáciu a jej možnosti ako zmenu formy, akou skutočnú lásku hľadáme a nie skutočnú lásku ako takú. Technológie, napríklad umelá inteligencia, umožňujú vyhľadávať presnejšie, rýchlejšie a ľahšie a minimalizujú riziká. A to je dôležité, pretože zoznamovacie aplikácie sú predovšetkým o nájdení dokonalého partnera. Preto sme takí ochotní nechať umelú inteligenciu, aby nám pomohla. Dokáže pomôcť vo výberovom procese až do prvého stretnutia. Nie je to inak ani v reálnom živote. Keď niekoho stretneme v práci, na športovom podujatí alebo v bare, najskôr sa sústredíme na spoločné záujmy a zvyčajne predstierame, že sme o niečo zaujímavejší, ako by sme mohli byť. Avšak ako tú zhodu „cítime“ v skutočnosti, napríklad, či je spojenie skutočné alebo umelé, či má človek záujem alebo sa nudí, sa nikdy nedá skutočne dešifrovať umelou inteligenciou a jej odporúčaniami. Tiež nám nemôže povedať, ako ten druhý človek vonia, smeje sa alebo vystupuje. Preto umelá inteligencia a láska nejdú dokopy iba na prvý pohľad. Algoritmy nemusia byť schopné cítiť, ale umožňujú vzťahy, ktoré zahŕňajú veľmi osobné vlastnosti, ako sú empatia, otvorenosť a emočná stabilita.