streda 14. júla 2021

Internetbanking: Trvalý rast

Vlani využili internetbanking dve tretiny Slovákov vo veku od 16 do 74 rokov - aj v dôsledku čiastočného obmedzenia platenia v hotovosti. Dôvodom boli obavy zo šírenia nákazy koronavírusu prostredníctvom bankoviek. Počet používateľov on-line bankovníctva vzrástol za posledných desať rokov viac ako trojnásobne. Aktívnych používateľov internetbankingu pribúda aj vďaka zvyšovaniu dosiahnutého vzdelania ľudí.

Podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat za rok 2020 z 27 krajín Európskej únie dosahujeme vo využívaní internetbankingu priemerné výsledky. Zo susedných krajín Slovensko predbehli Česi aj Rakúšania. Rekordérmi v tomto smere sú Dáni. Až deväť z desiatich Dánov využíva internetbanking. Rebríčku už dlhé roky kraľujú škandinávske krajiny, naopak najmenej ho využívajú Bulhari (13 %) a Rumuni (12 %), a to kvôli nízkemu internetovému pokrytiu v krajine. V Česku využíva internetbanking až 70 % ľudí, v Rakúsku 66 %, v Maďarsku 51 % a v Poľsku 49 %. Priemer za 27 krajín únie je na úrovni 58 %. „Celkovo počet Európanov používajúcich on-line bankovníctvo sa za posledných 10 rokov zdvojnásobil. V súčasnosti využíva služby internetbankingu osem z desiatich Slovákov s vyšším dosiahnutým vzdelaním, takmer polovica ľudí so stredným vzdelaním a len 13 percent ľudí s nižším vzdelaním“, doplnila analytička Lenka Buchláková.

Internetbanking na Slovensku najčastejšie využívajú mladí ľudia vo veku 25 až 29 rokov, pričom početnejšou skupinou v rámci tejto vekovej kategórie sú muži. Internetbanking je ale populárny aj v skupine dôchodcov. Až 40 percent ľudí nad 65 rokov využíva služby internetbankingu. Vlani sme cez internetbanking denne zaplatili v priemere 20 eur. Spolu s ostatnými platbami v hotovosti či prostredníctvom mobilných aplikácii sme minuli v priemere 60 eur denne.