piatok 16. júla 2021

Delta COVID-19: Príznaky ako bežná nádcha

Ministerstvo zdravotníctva SR na svojom webe upozorňuje na odlišné príznaky delta variantu  ochorenia Covid-19 (delta variant). Strata chuti a čuchu sa vyskytuje o niečo zriedkavejšie, často sa prejavuje len ako bežné sezóne prechladnutie. Môže to viesť k podceneniu príznakov a rýchlejšiemu šíreniu ochorenia.

Príznaky tohto variantu sa zatiaľ podobali skôr na chrípku, nádchu či alergiu. Typickou je bolesť hlavy, bolesť hrdla, sekrécia z nosa a zvýšená teplota či horúčka. To môže často vyvolať presvedčenie, že ide iba o bežné prechladnutie. Strata chuti a čuchu nemusí byť tak častým prejavom. Ďalším príznakom môžu byť aj hnačky. Delta variantom sa častejšie infikujú aj mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a ochorenie šíriť ďalej. Diagnostika len na základe príznakov nie je možná a ochorenie vylúči, či potvrdí až RT-PCR test. V letnom období je časté, že ľudia majú napr. nádchu, bolesti hlavy spôsobené pobytom v neprimerane vychladených klimatizovaných priestoroch. Pri podozrení na ochorenie je potrebné kontaktovať lekára, izolovať sa a absolvovať RT-PCR test. 

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na dodržiavanie všetkých protiepidemických opatrení. Na riziká netreba zabúdať ani počas dovolenky, či už na Slovensku alebo v zahraničí. Po návrate z cudziny je potrebné dodržať všetky stanovené postupy. Zaregistrovať sa cez formulár eHranica a dodržať prípadnú izoláciu a testovanie. Šírenie infekčnejšieho delta variantu len vyzdvihlo dôležitosť očkovania proti COVID-19.

Časté príznaky delta variantu:
• Bolesť hlavy, hrdla, zvýšená teplota, kašeľ, sekrécia z nosa, hnačka.