pondelok 23. augusta 2021

Phishing: Vyše 5.000 webstránok súvisiacich s pandémiou

Ako podvodníci využívajú epidemiologickú situáciu? Experti spoločnosti Kaspersky analyzovali nevyžiadané emaily súvisiace s pandémiou a phishingové stránky, ktoré sa snažili o odcudzenie prihlasovacích údajov používateľov. Medzi najbežnejšie techniky využívané kyberzločincami patria rôzne falošné ponuky, napríklad na zľavnené testy na COVID-19, z ktorých vedú odkazy na falošné platobné stránky. V poslednej dobe sa stali populárnymi aj phishingové reklamy na falošné QR kódy a očkovacie certifikáty, ktoré používatelia potrebujú pri návšteve reštaurácií či verejných podujatí.

Podvodné aktivity na témy súvisiace s pandémiou vyvrcholili v marci 2021. Experti spoločnosti Kaspersky následne zaznamenali mierny pokles predtým, ako kyberzločinci opäť zintenzívnili svoje úsilie. Počas júna 2021 produkty spoločnosti odhalili a zablokovali o 14 % viac phishingových webových stránok súvisiacich s pandémiou v porovnaní s májom. „Pri väčšine podvodov spojených s pandémiou sa kybernetickí zločinci zameriavajú na získanie údajov používateľa. Na tento účel sa často využíva phishing: používateľ klikne na odkaz z reklamy alebo emailu a dostane sa na stránku, kde sa od neho požaduje zadanie osobných údajov ako aj údajov o platobnej karte. Hneď ako útočníci tieto informácie získajú, môžu ich použiť na odcudzenie peňazí z účtu oklamanej obete. Ak dostanete správu týkajúcu sa pandémie, odporúčame vám vždy prekontrolovať, či informácie pochádzajú z oficiálneho zdroja a nikdy nezadávajte svoje osobné údaje na podozrivých stránkach“, komentuje situáciu Alexey Marchenko.

Aby ste sa nestali obeťou phishingového útoku, spoločnosť Kaspersky odporúča:
  • Buďte skeptickí voči akýmkoľvek neobvykle veľkorysým ponukám a propagačným akciám.
  • Neklikajte na odkazy z podozrivých e-mailov, či na odkazy, ktoré ste obdržali prostredníctvom komunikačných aplikácií alebo na sociálnych sieťach.
  • Vždy si overte pravosť akýchkoľvek neznámych webových stránok, ktoré navštívite.
  • Používajte spoľahlivé bezpečnostné riešenie, ktoré dokáže identifikovať škodlivé prílohy a blokuje phishingové stránky.