pondelok 30. mája 2022

Upozorňujeme: Nebezpečná kozmetika

Na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, ktoré pribudli v systéme Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) upozornili kontrolné orgány v Taliansku a Litve. Predávať sa však môžu aj v iných krajinách a tiež prostredníctvom internetu!

Detský mejkap značky Miss Carina - Trucchi Bimba z Číny obsahuje nadmerné množstvo ťažkých kovov: chróm VI (6,8 mg/kg), olovo (1,6 mg/kg) a nikel (1,4 mg/kg), môže tak spôsobiť alergické reakcie a neurotoxické účinky.

Dva druhy masiek na vlasy značky Greenini Eco Cosmetics: Hair Mask Keratin Therapy Aloe & Keratin a Hair Mask Power & Strength Henna & Green Tea z Ruska, dva druhy výrobkov na ochranu pred slnečným žiarením značky elfa/Pharm: After Sun Balm Shea Butter Sun Energy z Ukrajiny a Solncezašitnaja emulsija dlia zagara vodostoikaja Sun Energy z Turecka, sprej na vlasy Coconut Hair Ekstrauvlazhniajushij sprei dlia volos značky Dr. Santé, elfa/Pharm z Ukrajiny a tiež dezodoranty Whoops! Dynamic Orange For Men Parfume Spray a Rosetta Sun Dance for Woman Perfume značky C.r.e.a. z Turecka majú v  zozname zložiek uvedenú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional (2-(4-tert-Butylbenzyl) propionaldehyde).

Nebezpečnými môžu byť ďalej čiapky so šampónom na umývanie vlasov Oasis Shampoo Cap; Oasis Shampoo Cap Unperfumed, vlhčené čistiace utierky (parfumované i neparfumované) Oasis Bedbath Maceratable Perfumed; Oasis Bedbath Maceratable Unperfumed, Oasis Bedbath; Oasis Bedbath Unperfurmed, rovnako tak vlhčené utierky na čistenie pokožky Conti Wet Wipes Patient Cleansing Wipeszo Spojeného kráľovstva. V týchto výrobkoch bola zistená ich kontaminácia mikroorganizmom Pseudomonas aeruginosa, pričom jeho prítomnosť môže spôsobiť infekcie u osôb s oslabeným imunitným systémom.

V sére na rast rias Lash Growth serum od značky Sophie Rosenburg z Rakúska sa nachádza látka cloprostenol isopropyl ester, nie je preto bezpečný a môže vyvolať svrbenie, opuchnutie, zápal očných viečok alebo alergickú reakciu.