piatok 3. júna 2022

Radíme: Opité dieťa

Deti prichádzajú do kontaktu s alkoholom už v relatívne nízkom veku. Kamarátske partie, internet, ale aj vlastná zvedavosť ich často povzbudí, aby vyskúšali zakázané veci. Pre rodiča je opité dieťa nočnou morou a často nevie, ako správne reagovať.

Užitočné rady ponúka psychológ Matúš Bakyta, podľa ktorého je rola rodiča nezastupiteľná aj v prípadoch, keď sa dieťa dostane do kontaktu s alkoholom:
  • NEKRIČTE - Staré známe pravidlo: „krikom nič nevyriešiš“ má v tomto prípade cenu zlata. Je nevyhnutné byť otvorený a rozprávať sa s dieťaťom pokojne. Krik zbytočne vzbudzuje vášne a v dieťati môže namiesto rešpektu vzbudzovať dešpekt. Rodičia však môžu predchádzať podobným situáciám a to tým, že budú hovoriť o téme vopred. Prípadne môžu reagovať na podnety v okolí – napríklad ak na ulici stretnú niekoho, kto je viditeľne pod vplyvom alkoholu, je to priestor na to, ako túto tému otvoriť – a to v útlom veku, v puberte to už nemusí fungovať.
  • NEHÁDAJTE SA, NEVYHRÁŽAJTE SA - Hádky majú zvyčajne opačný účinok, to isté platí o vyhrážkach. U detí vzbudzujú odpor a konflikt medzi dieťaťom a rodičom sa zbytočne eskaluje. Hádky nikdy neprinášajú ovocie, práve naopak, v návale emócií môže z úst rodiča či dieťaťa odznieť aj to, čo by za bežných okolností nevyslovili.
  • VYHNITE SA TRESTOM - Rodičia niekedy robia chybu, že zákazmi riešia až dôsledky, ale je lepšie im predchádzať – budovaním dôverného vzťahu, vlastnými hodnotami, porozumením. Za zákazmi je zväčša strach z toho, že je dieťa súčasťou partie, na ktorú rodič nemá úplne dosah. Napriek obavám je vhodnejšie vytvoriť deťom priestor na komunikáciu o tejto téme, bez toho, aby boli okamžite karhané alebo trestané.
  • POZOR NA FYZICKÝ KONTAKT - Vidieť dieťa v podnapitom stave nie je pre rodičov nič príjemné, práve naopak. Navyše, mnohí z nich majú pocit zlyhania či chyby. Najdôležitejšie je zachovať si v takejto situácii chladnú hlavu, ktorá dokáže myslieť a rozhodovať sa. Je dôležité vyhodnotiť si, v akom stave prišlo dieťa domov a či nepotrebuje odbornú pomoc. Rodič by nemal podliehať panike a dieťaťa sa zbytočne dotýkať, pretože môže reagovať podráždene, až agresívne. Zachovanie rozvahy je na mieste.
Ak vás téma zaujíma, alebo sa chcete poradiť o vlastnej skúsenosti s odborníkom, navštívte stránku Rozumne.sk. Okrem poradne tu nájdete veľa odborných rád, ale aj informácií o vplyve alkoholu na dieťa.