pondelok 30. mája 2022

Deň detí: Repasovaný smartfón

Potrebuje už vaše dieťa svoj prvý telefón, alebo sa dožaduje novšieho modelu smartfónu? Deň detí môže byť na obdarovanie skvelou príležitosťou. Napokon v dnešnom svete je digitálna gramotnosť veľmi dôležitá a práve vlastný mobil deťom pomôže sa v nej zdokonaľovať. Ako však vybrať správny model a čo by vlastne mal alebo nemal smartfón pre deti spĺňať? 

Hoci sa v posledných rokoch téme ,,nadmerného používania telefónov u detí“ venuje veľa pozornosti, možnosť byť v kontakte s rodičmi prostredníctvom telefónu je dôležitá aj pre mladších školákov. V akom veku dieťaťu zakúpite prvý telefón je individuálne. Pred nástupom do prvého ročníka, aby malo čas naučiť sa ho bezpečne používať, však znie rozumne a Deň detí na to môže byť vhodnou príležitosťou. Do úvahy prichádza aj telefón po rodičoch či starších súrodencoch, ale s nižšou životnosťou batérie sa bude častejšie vybíjať, čo nie je ideálne. Alternatívou môže byť kúpa plne funkčného repasovaného smartfónu. S funkciou zdieľaniu polohy môžu rodičia sledovať, kde sa ich deti nachádzajú a rodičovská poistka im zas umožní dať pozor na to, aké aplikácie sťahujú. Je tiež dôležité, aby sa deti dostali k nevhodným obrázkom či videám.

Pri starších školákoch sa už nerieši otázka „či“, ale aký model. Synonymom smartfónu je pre väčšinu mladých ľudí iPhone, ktorý je suverénne najobľúbenejšou značkou telefónov tínedžerov: v USA takmer 90 % z nich používa práve „jabĺčko”. V našich končinách je toto číslo o niečo nižšie, väčšina starších školákov by si však kvôli funkciám a kvalitnému fotoaparátu zvolila práve niektorý z najnovších modelov iPhonov. Aj v tomto prípade možno ušetriť a zakúpiť si lacnejší, repasovaný model. Práve tento aspekt môže predstavovať aj začiatok dôležitej debaty o trvalej udržateľnosti medzi tínedžermi a ich rodičmi. Generácii Z sú myšlienky ekológie a nákupu vecí z druhej ruky veľmi blízke a aj takýmto spôsobom im možno priblížiť fakt, že aj elektronika a predovšetkým smartfóny môžu poslúžiť aj niekoľkokrát bez toho, aby sa zbytočne vyhadzovali alebo ležali doma na poličke.