štvrtok 14. júla 2022

Herpes: Leto miluje

UV žiarenie, podráždenie pokožky, zmena stravovania, stres z cestovania či letná romantika veľmi často spôsobujú bolestivý opar. Herpes je vlastne označenie celého spektra infekcií spôsobených vírusmi. Najčastejším je Herpes simplex HSV1, ktorý sa objavuje na perách počas slnečných dní na dovolenke, môže sa vyskytnúť aj na tvári, krku či na brade. Opakovanie herpesu v oblasti očí môže viesť až k slepote. Druhý typ Herpes simplex HSV2 spôsobuje nepríjemný genitálny herpes, ktorý je najčastejším pohlavným ochorením. Oba vírusy sú infekčné a môžu sa preniesť aj na iné miesto na tele.

Medzi herpetické vírusy sa zaraďuje aj vírus Varicella zoster. V detstve spôsobuje ovčie kiahne až u 90 % detí a už navždy ostáva v tele. Pri správnom fungovaní imunitného systému sa nemusí prejaviť, ale v dospelom veku, pri poklese imunity, pri fyzickom, či mentálnom strese sa môže opäť prejaviť vo forme pásového oparu, ktorý je oveľa bolestivejší a nebezpečnejší ako opar na perách. Herpetický vírus nikdy z tela nezmizne. Dajú sa ovplyvniť iba prejavy vírusu vo vašom tele. Tu je dôležité hlavne správne fungovanie imunity. Slnenie, horúčavy, únava, stres, úzkosť, menštruácia, hormonálna nerovnováha, starnutie, zlá kvalita spánku, ochorenia… to všetko môže spôsobiť oslabenie imunity a spustenie herpesu. Pribúdajú aj ďalšie rizikové faktory moderného života, ako je napríklad tetovanie, zväčšovanie pier a iné estetické zákroky, ktoré vám na počkanie „vyrobia“ herpes.

Každý, koho trápi herpes v akejkoľvek forme, ho chce čo najrýchlejšie zastaviť a zbaviť sa ho. Vhodná je okamžitá podpora imunity, lebo jej oslabenie podporilo herpes infekciu. Krémy a mastičky fungujú najmä v počiatočných štádiách oparu, neskôr sú neúčinné. Najpoužívanejšou cestou pri závažnejších prejavoch je podávanie antivirotík, ktoré nedovoľujú vírusu ďalej sa rozširovať, a tým zmierňujú opuch aj bolesť. Dostupnosť antivirotík v tabletkovej forme je však obmedzená len na lekársky predpis.