utorok 12. júla 2022

Radíme: Horúčavy a elektronika

Horúce počasie dokáže uškodiť aj bežne používaným elektronickým zariadeniam, najmä mobilným telefónom. Následky intenzívneho vystavenia teplu siahajú od straty údajov až po vytečenie batérie. Odborníci na vývoj softvéru na mieru sa rozhodli poskytnúť odporúčania, ako počas leta chrániť naše zariadenia.

Pozor na priame slnečné žiarenie: Ak je to možné, elektronické zariadenie by nemalo byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Aj keď päť minút bude ešte v poriadku, dlhší čas už nie. Najdôležitejšie je zabezpečiť, aby sa zariadenie nezahrievalo nad rámec jeho schopnosti regulovať teplo. Vnútorné ventilátory v počítačoch a notebookoch sú navrhnuté tak, aby ochladzovali zariadenie teplom generovaným pohybom komponentov vo vnútri počítača. Akýkoľvek externý zdroj tepla, napríklad aj slnko, bude pre ventilátor príliš náročný.

Odstráňte puzdro: Puzdro je skvelé v zime, ale počas horúcich letných dní je najlepšie ho odstrániť. Pôsobí ako izolácia, takže ak sa telefón zahrieva, puzdro udrží teplo vo vnútri. V záujme ochrany telefónu je dôležité ho odstrániť, aby sa teplo mohlo rýchlo rozptýliť. Hoci to nie je vždy praktické, ak relaxujete doma alebo v parku, najlepšie je vybrať telefón z puzdra aspoň na niekoľko minút. Alebo sa rozhodnite pre tenšiu ochranu displeja.

Prestaňte telefón používať / prepnite do režimu v lietadle: Ak ste na pláži a plánujete tam byť niekoľko hodín, telefón vypnite, alebo ho prepnite do režimu v lietadle. Nemá zmysel prebíjať energiu telefónu a spôsobovať jeho zahrievanie pri používaní. Okrem toho je dôležité sledovať používanie telefónu vašimi deťmi, pretože si pravdepodobne neuvedomujú škody, ktoré by mohli spôsobiť na svojich zariadeniach počas dlhého vystavenia slnku.

Zmeňte nastavenia telefónu: Existuje niekoľko užitočných zmien, ktoré môžete vykonať v nastaveniach telefónu. Po prvé, môžete začať znížením jasu obrazovky na najnižšiu úroveň. To spotrebúva menej batérie vášho telefónu, a preto sa menej zahrieva. Ak váš telefón automaticky prepne jas na maximum, keď ste vonku, zvážte vypnutie. Vypnutím dát tiež šetríte batériu, čo opäť úzko súvisí s teplotou telefónu.

Netlačte svoj telefón na limity:  Na telefóne môžeme použiť veľa vecí, ktoré ho zahrejú - hranie náročných hier, úprava videí a fotografií alebo pripojenie k nabíjaniu vysokou rýchlosťou – to všetko ho dokáže rýchlo zahriať! Ak je váš telefón horúci, mali by ste sa vyhnúť činnostiam, ktoré ho prirodzene zahrievajú.

Nenechávajte telefón vo vrecku: Aj keď sa vaše vrecko môže zdať ako najpraktickejší priestor na odloženie telefónu, teplo vášho tela spôsobí, že sa bude viac zahrievať. Vyberte telefón z akéhokoľvek vrecka úzkych nohavíc alebo košele. Ak ste niekde vonku, pravdepodobne bude najlepšie dať telefón do tašky, aby ste ho udržali ďalej od telesného tepla.

Zvážte chladič telefónu: Chladiče telefónu sú pripojené k zariadeniu zvyčajne na cestách. Dokážu udržať slúchadlo studené, keď by bolo normálne horúce. Nájdete ich už aj za prijateľnú cenu, takže ak je pre vás prehrievanie telefónu bežným problémom, môže to byť výhodná investícia.

Umiestnite ho pod ventilátor: Low-tech možnosťou je použitie ventilátora. Jednoducho ho umiestnite na miesto, kde bude ťažiť z prúdenia chladného vzduchu. To je výhodné, pretože sa ochladzuje pomaly, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že spôsobí poškodenie. Zabezpečí sa tak, že teplo vznikajúce počas dňa bude zmiernené a telefón môže fungovať normálne.