streda 17. augusta 2022

SNM: Necuke

Slovenské národné múzeum (SNM) slávnostne uviedlo nevšednú umelecko - remeselnú výstavu, ktorá vznikla v spolupráci s Japan Foundation a Veľvyslanectvom Japonska v Slovenskej republike. Prezentuje 65 diel súčasných japonských rezbárov a umelcov necuke. 

Necuke je figúrka – spinka, závažie či akýsi gombík, ktorá sa v Japonsku používa od obdobia Edo (1603 – 1868) na zaistenie malých osobných predmetov, akými sú peňaženky, inrō (nádobky na lieky) alebo nádoby na tabak, ktoré sa nosia zavesené na šnúrkach na obi (opasok / šerpa nosená s kimonom).  Koncom 19. a začiatkom 20. storočia sa v Európe a Amerike so zvyšujúcim záujmom o čokoľvek japonské začali necuke vo veľkom vyvážať a v zahraničí boli cenené ako umelecké predmety. V Japonsku sa tak skupine nadšencov a rezbárom necuke podarilo udržať tradíciu pri živote. Od 70. rokov 20. storočia sa sformoval nový žáner – súčasné necuke, inšpirovaný novým, moderným cítením a nápadmi. 

Návštevníci bratislavskej výstavy od 17. 8. 2022 do 2. 10. 2022 spoznajú jemnú, precíznu a vysoko sofistikovanú techniku, zručnosť umelcov aj hravosť necuke. Aby sa im čo najlepšie sprostredkovala podstata, výstava zahŕňa aj diela, ktoré si môžu skutočne zobrať do dlaní a dotýkať sa ich. Pocítia tak teplo charakteristické pre prírodné drevo a krásu vsadenú umelcom do figúrky. Aj prostredníctvom tejto putovnej výstavy sa necuke stanú akousi „spinkou“, ktorá spája Japonsko a svet.