pondelok 24. októbra 2022

EU: Väčšie ambície v oblasti bezpečnosti a ochrany kritickej infraštruktúry

Poslanci Európskeho parlamentu upozornili, že nedávny incident v súvislosti s Nord Stream odhalil krehkosť infraštruktúry Európskej únie a zdôraznil nebezpečenstvo kybernetických útokov, pričom poukázali na prípady, ktoré mali vplyv na lodnú spoločnosť v Dánsku a na systém zdravotnej starostlivosti v Írsku. Podľa nich Európska únia potrebuje ambicióznejšie právne predpisy na zabezpečenie kritickej infraštruktúry, ktorá by mala ísť nad rámec návrhov, o ktorých sa už diskutuje (predpis o odolnosti kritickej infraštruktúry a nové pravidlá kybernetickej bezpečnosti).


Europoslanci tiež požiadali o podrobnejšie informácie o balíku o obrane demokracie, o ktorom informovala Ursula von der Leyen vo svojom prejave o stave únie, a pýtali sa, ako by inštitúcie Európskej únie riešili prípady podozrienia zo špionáže. Niektorí rečníci poukázali na význam ochrany infraštruktúry pre skvapalnený zemný plyn, zatiaľčo iní odkazovali na negatívny vplyv zahraničných vlád na dôležitú infraštruktúru a na to, ako by sa ich ochrana mala koordinovať s NATO.

Podpredseda Európskej komisie Schinas uviedol, že éra naivity a neviny v Európe je už minulosťou a že právne predpisy, o ktorých sa rokuje, vybavia Európu bezprecedentnou úrovňou „ochrany“ pred hrozbami. Uznal tiež, že je stále potrebné vyvinúť ďalšie úsilie na zvýšenie odolnosti, najmä proti hrozbám zo strany štátnych aktérov. Pokiaľ ide o hybridné hrozby, Schinas obvinil autoritárske režimy z inštrumentalizácie ľudského utrpenia nasmerovaním migrácie na územie EÚ a pripomenul úsilie, ktoré EÚ vynaložila na reakciu. Zdôraznil tiež prácu Osobitného výboru Európskeho parlamentu pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií a potvrdil, že balík na obranu demokracie bude zahŕňať návrhy na boj proti dezinformáciám.