štvrtok 2. marca 2017

SR: Predaj potravín od lokálnych výrobcov
Väčšina veľkých obchodných reťazcov podporila návrh Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a poskytne časť svojich pultov na prezentáciu regionálnych špecialít.

Lokálni výrobcovia tak budú môcť v prípade záujmu dodávať potraviny pravidelne priamo do maloobchodných predajní konkrétneho reťazca, a to do vzdialenosti 50 km od miesta ich výroby. Cieľom ministerstva je, aby sa regionálne potraviny dostali na pulty najneskôr do tohtoročných Vianoc. Možnosťou dodávať potraviny do veľkých obchodných sietí sa lokálnym výrobcom výrazne rozšíria možnosti ponúknuť tovar oveľa väčšej skupine spotrebiteľov, ako mali doteraz.  

Agrorezort už začal pracovať na výbere vhodných dodávateľov. V prvom rade to bude maximálne stovka z tých, ktorí sú najpripravenejší a spĺňajú základné podmienky obchodu, ako balenie, popisové etikety, EAN kód a vedia zabezpečiť logistiku. Výrobca bude musieť vedieť svoj tovar zabaliť, označiť a doviezť. Pre lokálnych výrobcov, ktorí majú o dodávanie potravín do reťazcov záujem je pripravený mailový kontakt chcemdodavat@land.gov.sk.