piatok 24. novembra 2017

EU: Televízne vysielanie on-line

Výbor Európskeho parlamentu pre právne veci schválil návrh, ktorý má vysielateľom uľahčiť publikovanie svojho obsahu na internete v celej EÚ. Umožní tak sledovať obľúbené televízne vysielanie na internete aj zo zahraničia. 

Viac ako polovica Európanov sleduje filmy alebo seriály on-line, alebo využíva spätné prehrávanie. No vysielatelia, ktorí by chceli svoje internetové a digitálne služby ponúkať aj v iných krajinách EÚ, sa pri získavaní licencií stretávajú s prekážkami. Nové európske nariadenie má zabezpečiť, aby mali ľudia v každej krajine EÚ prístup k vysielaniu z iných členských štátov. Týka sa to aj spravodajských relácií. Ak bude nariadenie schválené, vysielateľom bude stačiť, ak o licenciu požiadajú len raz, nebudú to musieť robiť samostatne v každom štáte ako doteraz.  

Európsky parlament už v máji tohto roku schválil nové pravidlá, vďaka ktorým sa k svojim filmom, seriálom a hudbe, ktoré máte predplatené na internete, budete môcť dostať aj zo zahraničia. Nové pravidlá ešte čaká hlasovanie v pléne. Následne sa začnú rokovania s členskými štátmi.