streda 28. marca 2018

Novinka: Inteligentné hodinky s Braillovým písmom

Zaujímavý výrobok juhokórejskej firmy sa objavil vlani na veľtrhu v Honkongu. Na Slovensku a v Čechách by mohli byť tieto inteligentné hodinky dostupné už od mája t.r. 

Dot Watch tvorí špeciálny 4-riadkový dotykový displej s hliníkovými bodmi, ktoré zobrazujú Braillovo písmo. Okrem zobrazovania času fungujú tiež ako stopky, budík a vďaka prepojeniu cez Bluetooth dokážu používateľa jemným vibrovaním informovať aj o prichádzajúcich hovoroch, SMS, aktuálnom počasí či upozornení zo sociálnych sietí. Cez mobilnú aplikáciu sú kompatibilné s operačným systémom iOs i Android a na jedno nabitie vydržia až týždeň.

Ovládanie hodiniek je jednoduché a intuitívne, pričom ich najväčšou výhodou je súkromie. Potvrdil to aj nevidiaci Zdeněk Rybák, ktorý novinku testoval. Predtým musel na čítanie SMS používať hlasového asistenta, čo napr. pri cestovaní v MHD nebolo veľmi komfortné. Teraz si môže zistiť čas a ďalšie informácie kdekoľvek a kedykoľvek bez toho, aby to ktokoľvek počul, alebo by to niekoho rušilo.

Ak Úřad práce v ČR schváli tieto hodinky ako pomôcku, mohli by na ne zrakovo postihnutí čerpať aj štátny príspevok. Alza zároveň vyvíja inhouse českú verziu Braillovho písma s háčikmi a čiarkami, ktoré zatiaľ hodinky nepoznajú. Dostupné budú v SR a ČR formou predobjednávok, a to za cenu 388,90 EUR/9.999 Kč.