utorok 24. apríla 2018

EU: Kvalitnejšie biopotraviny

Europoslanci schválili novú legislatívnu úpravu, ktorá by mala zvýšiť kvalitu produktov ekologickej výroby a prispieť k rozšíreniu bioprodukcie v EÚ. 

Novela nariadenia o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a označovaní bioproduktov v EÚ je výsledkom rokovaní parlamentných vyjednávačov a ministrov členských štátov zavŕšených dohodou na jej konečnom znení zo dňa 28. júna 2017.

Zvyšovanie kvality biopotravín
- Prísne kontroly založené na posúdení rizika v celom dodávateľskom reťazci: inšpekcie sa budú vykonávať fyzicky na mieste u všetkých subjektov na všetkých stupňoch výroby, prípravy a distribúcie bioproduktu, a to aspoň raz ročne alebo v prípade, že v predchádzajúcich troch rokoch nebolo zaznamenané porušenie pravidiel a pravdepodobnosť ich porušenia bola vyhodnotená ako nízka aspoň raz za dva roky.
- Rovnako prísne pravidlá pre dovážané bioprodukty: platnosť aktuálnych pravidiel o uznávaní podobných, nie však identických štandardov ekologickej výroby pri produktoch dovážaných z niektorých tretích krajín, vyprší v priebehu piatich rokoch od nadobudnutia účinnosti nového nariadenia.

Podpora rozširovania bioprodukcie v EU
- Zvyšovanie dostupnosti ekologického osiva a zvierat: členské štáty zriadia a zabezpečia aktualizovanie databáz dostupného ekologického rozmnožovacieho materiálu s cieľom nasýtiť dopyt po výrobných vstupoch na strane poľnohospodárov a motivovať ponuku na strane chovateľov, šľachtiteľov a producentov. V prípade dostatočnej ponuky vyprší platnosť výnimiek umožňujúcich za istých podmienok využívanie konvenčného (nie plne ekologického) rozmnožovacieho materiálu pri bioprodukcii v roku 2035.
- Zmiešané poľnohospodárstvo ostáva povolené: farmy vyrábajúce produkty konvenčného aj ekologického poľnohospodárstva budú naďalej povolené, nakoľko ich zákaz, pôvodne navrhovaný Európskou komisiou, by podľa poslancov odrádzal farmárov od postupného prechodu na ekologickú výrobu. Zmiešané farmy však budú musieť jasne a účinne oddeliť oba druhy poľnohospodárskej výroby, aby nedochádzalo k zámene výrobkov či kontaminácii bioproduktov nepovolenými pesticídmi či hnojivami.
- Jednoduchšia certifikácia pre malých farmárov: možnosť skupinovej certifikácie ušetrí malým poľnohospodárom čas a peniaze pri prechode na ekologickú výrobu.

Zabránenie kontaminácii biopotravín syntetickými pesticídmi či hnojivami 
- Preventívne opatrenia: poľnohospodári aj ďalší operátori v dodávateľskom reťazci budú povinní aplikovať nové preventívne opatrenia s cieľom zabrániť kontaminácii ekologických produktov nepovolenými látkami. V prípade podozrenia z kontaminácie bude do ukončenia kontroly zakázané ponúkať výrobok ako ekologický. V prípade, že kontaminácia bola úmyselná, napr. v prípade zámerného použitia nepovoleného pesticídu, alebo nedošlo k dôslednému uplatneniu preventívnych opatrení, produkt definitívne príde o predponu bio.
- Osobitné prahové hodnoty pre nepovolené látky: vnútroštátna legislatíva, ktorou niektoré členské štáty určujú limity napríklad pre prítomnosť nepovolených pesticídov v bioproduktoch, a teda ide ďalej ako nariadenie EÚ, môže ostať naďalej v platnosti. Dané členské štáty však zároveň musia na svojom území umožniť predaj bioproduktov z iných krajín únie, ktoré spĺňajú všeobecné pravidlá EÚ v oblasti bioprodukcie.
- Prehodnotenie preventívnych opatrení a vnútroštátnych pravidiel: Európska komisia vypracuje do štyroch rokov po nadobudnutí účinnosti nového nariadenia správu, ktorá zhodnotí uplatňovanie preventívnych opatrení a vnútroštátnych limitov pre prítomnosť nepovolený látok v bioproduktoch. V prípade potreby predloží legislatívny návrh, ktorý by preventívne opatrenia posilnil či harmonizoval vnútroštátne pravidlá.