piatok 27. apríla 2018

Girl's Day: Deň žien v IT

Štvrtý štvrtok vo štvrtom mesiaci je vo svete známy aj ako Deň žien v IT s tradíciou vo viac ako 166 krajinách. Už piaty rok si tento deň pripomína aj Slovensko s hlavným cieľom ukázať ženám, že svet informačných technológií vôbec nemusí byť nudný.

Napriek tomu, že v bežnom živote sme stále viac konfrontovaní s technológiami, u slovenských žien sa vývoj za sledovaných desať rokov uberal opačným smerom. Napr. v IT divíziách Siemens zamestnáva 10% žien, čo je mierne nad priemerom Slovenska. Pritom ešte v roku 2006 bol IT sektor na Slovensku z jednej tretiny ženský biznis. V tom období to bolo v Nemecku 20,3%. Dnes nás predbehli Češky (11,2%), Maďarky (13,1%), ale aj Poľky (14,5%) či Rakúšanky (17,2%). Pritom celoeurópsky podiel žien, ktoré sa venujú IT po desaťročia, sa blíži k hranici len 17%.

Na základe údajov Európskej únie len od roku 2006 na Slovensku narástol počet mužov v IT sfére zo 66,7% na takmer 91%. Slováci tak kopírovali celoeurópsky trend nárastu, keďže v rámci únie sa počet mužov v IT za desať rokov zvýšil o takmer 6%. U slovenských žien bol trend úplne opačný, ich počet v oblasti IT klesol na nelichotivých 9,2%.