streda 25. apríla 2018

Trend: Predražené byty

Ceny nehnuteľností na Slovensku budú pravdepodobne ďalej rásť, pričom sa to dotkne najmä starších bytov. Ceny novostavieb závisia od ponuky developerov.

Priemerná cena bytu v krajských mestách SR sa v tento rok v marci oproti februáru zvýšila z 1.496 eur za meter štvorcový na 1.534 eur (2,5%). Rástli hlavne ceny starších bytov. Hodnota nových sa vyvíjala nejednoznačne, niekde medzimesačne aj poklesla. Dôvodom je podľa analytika Vladimíra Kubrického to, že záujemcov o bývanie obmedzujú finančné možnosti najmä v tomto segmente, keďže ceny novostavieb sú vyššie. Priemerný rozdiel medzi novými a staršími dvojizbovými bytmi je 17%. Očakávané zvýšenie cien bytov spája so zmenami v oblasti financovania nehnuteľností prostredníctvom bankových úverov. Národná banka Slovenska pripravuje opatrenie, podľa ktorého by celkové zadlženie na osobu nemalo prekročiť osemnásobok jej čistého ročného príjmu. Záujemcovia to môžu pochopiť ako signál na okamžité riešenie vlastného bývania skôr, ako začnú platiť nové pravidlá národnej banky, kedy už úver možno nedostanú.

Najväčšia kúpyschopnosť obyvateľstva je podľa analytika v hlavnom meste, ktoré dominuje v cenách bytov. V segmente starších dvojizbových bytov sa cena pohybuje okolo 2.300 eur/m2. Najdrahšie staršie dvojizbové byty sú v rámci Bratislavy v Starom Meste, kde je ich cena na úrovni 2.681 eur/m2, nasleduje Nové Mesto na úrovni 2.479 eur/m2 a Ružinov s cenou 2.353 eur/m2. Najnižšie ceny v rámci Bratislavy sú vo Vrakuni (1.752/m2). V Trnave, Nitre, Žiline a Košiciach sa ceny bytov pohybujú od 1.400 do 1.600 eur/m2, zatiaľčo v Trenčíne, Banskej Bystrici a Prešove sú ich ceny v rozmedzí od 1.100 do 1.300 eur/m2.