utorok 12. februára 2019

Trend: Nákupov cez mobil pribúda

Masívny nárast majiteľov inteligentných telefónov z roka na rok mení nákupné správanie spotrebiteľov. V počte nákupov cez mobil dokonca Slováci predbiehajú aj Čechov. Inteligentný telefón vlastnia až dve tretiny Slovákov a tento počet stále rastie. Priamoúmerne s ním pribúdajú aj zákazníci nakupujúci pomocou mobilov.

Kým v roku 2017 navštívil internetový obchod Hej.sk prostredníctvom mobilu každý tretí zákazník, vlani tak urobilo už vyše 40 % nakupujúcich. Stúpajúci trend je badateľný niekoľko rokov a čísla stále narastajú. ,,V období Vianoc tvoril počet zákazníkov využívajúcich na nákup mobilný telefón takmer 50 % celkového počtu návštevníkov. Z toho vyplýva, že každý druhý vianočný darček z Hej.sk bol nakúpený cez mobil“, opisuje Andrea Jankovcová. Cez inteligentný telefón nakupujú Slováci predovšetkým malé domáce spotrebiče, ale objednávajú tiež chovateľské potreby či príslušenstvo k spotrebičom.

Zatiaľ čo podiel spotrebiteľov nakupujúcich cez mobil rastie, klesá počet zákazníkov využívajúcich tablety. ,,Štatistiky nasvedčujú tomu, že smartfóny vytláčajú tablety a až šesťkrát viac zákazníkov využíva pri nákupe mobilný telefón“, dodáva A. Jankovcová. Hoci štatistiky ukazujú, že na Slovensku je prevaha používateľov mobilných zariadení s operačným systémom Android, k nakupovaniu cez internet sa uchyľujú najmä používatelia zariadení so systémom iOS. Príkladom je aj rok 2018, kedy takmer 20 % zákazníkov Hej.sk nakúpilo prostredníctvom iPhonu.

Rast počtu nákupov cez smartfóny eviduje aj český e-shop Kasa.cz. Napriek nárastu však čísla ukazujú, že cez mobil nakupuje stále menej Čechov než Slovákov. Kým na Hej.sk nakupuje inteligentným telefónom už pomaly každý druhý zákazník, v Čechách je to stále len každý tretí. Vlani totiž na Kasa.cz nakúpilo 31 % zákazníkov cez mobil, čo je o približne 4 % viac ako v roku 2017.