pondelok 25. marca 2019

Divadlo: Mária Terézia#posledná milosť

Bratislavské divadlo Nová scéna uviedlo počas víkendu premiéru nového, pôvodného slovenského muzikálu trojice autorov Gombár – Horňák – Brezáni. Svojím poňatím je Mária Terézia#posledná milosť iný muzikál, než na aký sme zvyknutí. Na javisku hrá živá kapela a na scéne sa objavia aj svetielkujúce mobily.

Muzikál rozpráva osudy dvoch žien. Výnimočnej panovníčky, ktorá ovplyvnila chod dejín v našom stredoerópskom priestore a bola nositeľkou hodnôt, na ktorých stojí dnešná Európa. Mária Terézia bola však nielen mocnou političkou medzi mužmi – panovníkmi, ale aj ľúbiacou a zraniteľnou ženou medzi mužmi – slabochmi. Napokon príbeh muzikálu sa začína odvíjať práve v momente, kedy Mária Terézia stráca svojho milovaného manžela a panovníčka prestáva mať na dlhé mesiace záujem o vonkajší svet a dianie v ňom. Dramaticky konšpiratívne aj  čisto ľudské súradnice, osobné aj politické priesečníky v zložitom živote výnimočnej ženy sa prelínajú s príbehom mladej vdovy Magdalény, ktorá príde do prešporského podhardia Vydrice oživiť starý mlyn a zabudnúť tak na svoje trápenie. Pre jej výnimočné schopnosti ju však chcú obyvatelia Vydrice odsúdiť a upáliť. Osudy oboch žien sa napokon v závere fatálne pretnú. 

Zámerom autorov preto bolo nehistorizujúci muzikálový príbeh podporiť súčasnou hudbou, ktorá vznikla na texty. Klasický hovorený text nahradil rytmizovaný. Herci tak majú náročnú úlohu prechádzať z rytmického rozprávania do spevu a naopak. Najviac sa to prejavuje v postave mladého Jozefa II., ktorý bol rebelom a jeho spev môže pripomínať rap...  Osvietenú rakúsko-uhorskú panovníčku hrá Sisa Sklovska, jej syna Jozefa II. stvárňujú v alternácii Dávid Hartl a Martin Harich, dcéru Máriu Kristínu hrá Jana Lieskovská, v postave generála Hadíka sa predstaví Braňo Deák. V paralelnom príbehu mladej vdovy Magdalény, ktorú obvinia z bosoráctva, účinkujú Petra Dubayová v alternácii s Viktóriou Matušovovou. 

Foto: René Miko