piatok 29. marca 2019

Trend: Pracovné benefity v roku 2019


Stravné lístky, preplácanie nadčasov či „sick day“ ako bonus sú dnes už bežnou súčasťou firemnej kultúry. Nevyhnutnosťou sa stávajú nové formy benefitov, ktorými sa firmy snažia pritiahnuť pracovníkov a predbehnúť tak iných zamestnávateľov.

Firemné benefity: Novinkou, ktorú zavádza čím ďalej, tým väčšie množstvo korporátnych firiem, je príspevok na dopravu alebo úplné preplácanie nákladov na dochádzanie do práce. Týmto krokom dokážu získať aj zamestnancov, ktorí pochádzajú z väčšej vzdialenosti a výdavky na dopravu by mohli ukrojiť významnú časť z ich príjmov. Veľkým prínosom najmä pre zamestnancov, ktorí majú deti, je flexibilný pracovný čas, ktorý si môžu prispôsobiť presne podľa svojich potrieb.

Zdravotné benefity: K zdravotným benefitom by už tradične malo patriť očkovanie proti chrípke. V prípade darovania krvi firmy ponúkajú voľno alebo zľavu na nákup vitamínov. Obľúbený býva aj Deň zdravia, počas ktorého má každý pripravený vitamínový nápoj, čerstvú ovocnú šťavu aj možnosť absolvovať vybrané lekárske prehliadky, napríklad vyšetrenie očí, diagnostiku znamienok, vyšetrenie ciev, EKG a podobne.

Sociálne benefity: Väčšina zamestnávateľov patrí k podporovateľom tretieho piliera, ale máloktorí poskytujú napríklad príspevky na detskú rekreáciu v letných táboroch, pripravujú pracovníkom vianočné darčeky či mikulášske balíčky pre deti. Toto všetko a ešte viac je však realita v korporátnych firmách, ktoré dokážu zamestnancom ponúknuť skutočne zaujímavé benefity. Motivujú sa už aj budúci zamestnanci (študenti) rôznymi zľavami na produkty, spoločenskými aktivitami, ale aj zaujímavými workshopmi či originálnymi projektmi.

Rodinné benefity: Patrí k nim napríklad deň voľna navyše pri svadbe alebo narodení dieťaťa či vyprevádzaní prváčikov do školy, zaujímavé finančné odmeny pri pracovných či životných jubileách alebo balíček školských potrieb pre deti. Hrdosť zamestnanca na to, čo robí a pre koho to robí, je pridanou hodnotou a energiou, ktorá sa automaticky pozitívne transformuje do všetkých častí spoločnosti.

Voľnočasové benefity: Väčšina firiem dnes už ponúka možnosť team buildingu, teda spoločne stráveného času zamestnancov. Niektoré firmy však majú aj ďalšie možnosti rekreačného vyžitia vo forme každoročnej firemnej lyžovačky, predplatného do fitnescentier či vlastných rekreačných stredísk, kde si zamestnanci môžu oddýchnuť za minimálne náklady.

Iné benefity: Samozrejmosťou je dnes aj pravidelná 10- až 15-minútová masáž napríklad raz do týždňa pre zamestnancov, ktorých chrbtica sa namáha za počítačom, možnosť kariérneho rastu, odborné vzdelávanie a rôzne certifikáty hradené zamestnávateľom či jazykové kurzy v pracovnom čase.