utorok 26. novembra 2019

Vianoce 2019: Nákupná sezóna odštartovala

Tradičný vianočný ošiaľ bude tento rok kulminovať 29. novembra počas tzv. Black Friday. Spoločnosť DPD odhaduje, že v predvianočných týždňoch stúpne počet prepravených balíkov o 60 %. Odkladať vianočné nákupy na poslednú chvíľu sa neodporúča.

Predvianočné týždne sú pre obchodníkov najsilnejším obdobím roka. Rastu objednávok o desiatky percent pritom čelia aj internetové obchody. Podľa prieskumu kuriérskej spoločnosti E-shopper barometer 2018 robia Slováci takmer každý desiaty nákup na internete (9,4 %). Podľa generálneho riaditeľa DPD Petra Pavuka by však tento rok mali ľudia myslieť na vianočné nákupy o niečo skôr: Ak chce mať zákazník istotu, že balík dorazí načas, posledné darčeky by mal objednať tak, aby boli na prepravu odovzdané do 17. decembra. Zákazník by si mal overiť, či má e-shop daný tovar na sklade a bude ho vedieť obratom odoslať."

Najmä pri objednávkach z menších e-shopov je dobre myslieť na časovú rezervu. Pri objednávkach zo zahraničných internetových obchodov však môže byť čas dodania dlhší. Z krajín mimo EÚ môže balík cestovať k zákazníkovi 4 až 11 dní. Ak sa objednáva napríklad z USA alebo Číny, musí sa počítať tiež so zdržaním spôsobeným colným konaním.