pondelok 24. februára 2020

On-line: Pomoc obetiam sexuálneho zneužívania

Psychológovia z on-line linky dôvery IPčko.sk spustili novú webovú stránku na pomoc detským a tínedžerským obetiam sexuálneho zneužívania, vydierania a manipulácie (grooming) na internete. Zámerom je tiež motivovať obeť nezostávať s traumatickými skúsenosťami osamote. Prináša užitočné rady a informácie aj pre rodičov a odborníkov.

„V minulom roku nás kontaktovalo až 2.875 mladých ľudí s myšlienkami na samovraždu, z toho 550 bolo v akútnej krízovej situácii. Psychológovia na IPčko.sk však v týchto kontaktoch o myšlienkach na smrť až v 719 prípadoch postrehli aj skúsenosti s on-line groomingom, a teda so sexuálnym vydieraním a násilím na internete", uviedol Marek Madro. Web Stalosato.sk má priniesť jednoduchú, ale cielenú pomoc obetiam „sexuálnych predátorov" na internete. Sprevádza mladého človeka možnosťami, ako zastaviť on-line grooming špecifickú formu sexuálneho zneužívania a manipulácie. Popisuje konkrétne možnosti, ako o týchto nepríjemných skúsenostiach otvoriť rozhovor s rodičom či s blízkym dospelým, ako povedať „predátorovi“ nie, ako sa na internete chrániť. A tiež ako požiadať o pomoc linku dôvery a ďalších odborníkov a ako kontaktovať políciu. 

IPčko.sk pripravuje aj osvetovú kampaň a v najbližších týždňoch predstaví metodický materiál pre učiteľov, psychológov, ako s témou on-line groomingu pracovať v školách. Na príprave webu spolupracovali viacerí odborníci aj z iných organizácií a inštitúcií, ktorí sa téme groomingu a násilia venujú. Za najdôležitejší spôsob ochrany detí a mladých ľudí pred rizikami aj na internete psychológovia naďalej považujú dobrú komunikáciu a kvalitné vzťahy v rodine. Plánujú preto pripraviť návod aj pre rodičov, ako o začínajúcej sexualite hovoriť v rodine.