streda 26. februára 2020

Radíme: Bezpečnosť na internete

Internet nie je najbezpečnejším miestom ani pre dospelých, nieto ešte pre deti. Ako rodičia však môžete spraviť veľa preto, aby ste čo najviac ovládali svoj pohyb v on-line priestore a naučili to aj svoje ratolesti. Platí tu jednoduchá zásada – čím skôr, tým lepšie, aby sa nestalo, že sa nakoniec budete musieť poučiť z vlastných chýb. 

V problematike on-line ochrany často tápu aj samotní rodičia. S cieľom znížiť potenciálne riziká a vysvetliť deťom nástrahy, ktoré na ne číhajú pri surfovaní na internete si 81 % rodičov myslí, že učiť deti o on-line bezpečnosti je spoločnou zodpovednosťou rodičov ako aj učiteľov. Avšak až 86 % rodičov si uvedomuje, že by táto zodpovednosť mala byť skôr na pleciach rodičov, nakoľko im deti vo všeobecnosti dôverujú viac. Rodičia však takémuto dôležitému rozhovoru či diskusii s deťmi na tému on-line bezpečnosti dokopy nevenujú ani len hodinu času. Z prieskumu spoločnosti Kaspersky jasne vyplýva, že je pre nich takýto rozhovor zložitý. „Skutočne úprimne fandím a držím palce rodičom, aby dokázali oceniť hodnotu času s dieťaťom a doslova mu ho venovali ako dar. Prosto trávili čas s deťmi hrou a rozprávaním. Prax ukazuje, že to ozaj nie je jednoduché, mnoho rodičov s hanbou prizná, že sa nevládzu, nevedia hrať s deťmi, je to pre nich ako fárať v bani, resp. to ani nedokážu. Radšej budú taxikármi na „krúžkoch“. Rodičia okrem toho nepriamo učia deti pasívnej závislosti na médiách svojou neustálou prítomnosťou v on-line priestore, napr. televíznou kulisou počas rodinného diania. Už bábätká vídam s mobilom a pesničkou v jedálenskej stoličke, pretože inak by sa vraj nenajedli. Osobne si myslím, že obsahovo a časovo neohraničený kyberpriestor na úkor prirodzeného pohybu tela a čítaniu kníh, môže byť jednou z (viacerých) príčin zatiaľ nie úplne objasneného nárastu depresií či úzkostí u detí v čoraz nižšom veku“, uviedla psychologička Eva Kuzmiak Reichelová. 

Ktoré rodičovské výzvy na ochranu detí v on-line svete sú najväčšie? 
- Vysvetliť im on-line hrozby spôsobom, ktorému porozumejú a budú sa s ním vedieť stotožniť (60 %). 
- Primäť deti k tomu, aby tieto hrozby brali vážne (51 %). 
- Vysvetliť, či odradiť ich od toho, aby nepodľahli tlaku rovesníkov (42 %). 

Rady spoločnosti Kaspersky ako chrániť deti pred on-line rizikami: 
- Hovorte s deťmi o možných hrozbách, ktoré na ne môžu číhať na internete. 
- Ak je to možné, umiestnite stolový počítač, ktorý používa vaše dieťa do spoločnej miestnosti. 
- Obmedzte ich prístup na stránky či aplikácie so závadným obsahom. Umožňuje to viacero bezpečnostných riešení a možnosť blokovania on-line obsahu ponúkajú aj niektoré prehliadače či ich špeciálne rozšírenie. 
- Nabádajte deti k tomu, aby s vami hovorili o všetkom, čo robia na internete – aj o tom, čo ich štve a nie je im príjemné. 
- Nastavte si s nimi jasné a pritom kamarátske pravidlá, čo na internete smú a čo nie. Nemali by ste pritom zabudnúť na: registráciu na sociálnych sieťach a podobných stránkach, on-line nakupovanie, sťahovanie hudby, videí a iných programov, používanie chatovacích programov a aplikácií. Pokiaľ majú povolené používať messenger alebo iný on-line chat pripomeňte im, že písať si s cudzími ľuďmi, ktorých nepoznajú môže byť veľmi nebezpečné! 
- Chráňte všetky zariadenia, ktoré deti používajú na surfovanie internetom účinným bezpečnostným riešením. Niektoré z nich dokonca ponúkajú funkciu rodičovskej kontroly, ktoré môžu starostlivosť o bezpečnosť detí výrazne uľahčiť.