pondelok 20. apríla 2020

Radíme: Ako sa správne odvážiť

Zistiť svoju hmotnosť sa môže javiť ako pomerne jednoduchá činnosť – naskočíte na váhu, uvidíte číslo, zoskočíte z váhy a idete ďalej. Je to však skutočne také jednoduché? Susan Bowermanová upozornila na najčastejšie chyby pri vážení.

Hmotnosť oblečenia: Vedci štyrikrát počas jedného roka odvážili 35 žien a 15 mužov v ich bežnom oblečení a bez topánok. Následne spriemerovali hmotnosť oblečenia: pánske bolo v priemere ťažšie ako dámske, pričom hmotnosť oblečenia sa počas celého roka príliš nemenila. Na základe týchto zistení prišlo ku konsenzu - úprava hmotnosti oblečenia vychádza pre ženy na približne 0,8 kg a pre mužov na približne 1,2 kg.

Časté váženie: Váha môže zo dňa na deň kolísať až o 2 kilá. Väčšinu výkyvov hmotnosti spôsobuje posun tekutín, no môžu tiež súvisieť s tým, čo ste nedávno skonzumovali. Napríklad, ak zjete na noc slané jedlo, vaše telo si môže uchovať nejaké extra tekutiny a preto môžete byť ráno ťažší. Ďalším dôvodom môže byť aj prílišné zníženie príjmu sacharidov, ktoré môže spôsobiť dočasnú stratu vody. Tak sa na váhe môže zase objaviť nižšie číslo. Skúste porozumieť týmto výkyvom a nevážte sa tak často – ľahšie zistíte, či a ako vaša váha klesá. A ešte jedna rada pre ženy: vedzte, že zadržiavanie tekutín počas menštruačného cyklu môže vytvoriť falošný dojem, že ste pribrali. Možno by ste sa mali počas svojho cyklu váhe vyhnúť.

Vážite sa večer: Váha sa môže v priebehu dňa meniť. Vyššia hmotnosť vo večerných hodinách okrem iného pochádza aj z potravín a tekutín, ktoré ste jedli celý deň. V ideálnom prípade by ste sa mali vážiť ráno po návšteve toalety a bez oblečenia.

Vážite sa v pondelok: Väčšina ľudí má počas týždňa konzistentnejšiu štruktúru stravovania ako cez víkend. Ak sa po celý týždeň snažili udržať svoje kalórie pod kontrolou, ich hmotnosť je často na najnižšom bode práve v piatok. A môže ísť zároveň aj o motiváciu pokračovať v zdravšom stravovaní aj cez víkend. Samozrejme, ak z tohto tempa cez víkend vypadnete, v pondelok ráno budete ťažší.

Vážite sa po cvičení: Po tréningu existuje veľká šanca, že došlo k stratám telesných tekutín, čo sa odrazí aj na nižšej hmotnosti. Keďže nie ste dostatočne hydratovaní, získate skôr nepresný údaj o vašej telesnej hmotnosti. Niektorí športovci sa vážia pred a po cvičení, takže vedia, aký objem tekutín potrebujú na doplnenie strát. Každé kilo, ktoré cvičením stratíte, treba doplniť približne jedným litrom tekutín.

Telo ako celok: Možno viete, koľko vážite, ale v skutočnosti záleží aj na kompozícii vášho tela. Ak máte veľa svalov, tabuľkovo podľa výšky a hmotnosti môžete mať nadváhu. Analýza kompozície tela by však pravdepodobne odhalila zdravé percento telesného tuku a v realite primeranú hmotnosť. V opačnom prípade, niekto, kto vyzerá chudo, by mohol mať tabuľkovo primeranú váhu podľa výšky a hmotnosti, no napriek tomu by mohol niesť nezdravé množstvo telesného tuku.

Striedate váhy: Váhy sa líšia, takže sa odporúča sledovať údaje z jednej váhy. Reálna hmotnosť je jedna vec, no viac záleží na tom, či sa znižuje alebo zvyšuje. Ak sa vážite na tej istej váhe, získate lepší a presnejší prehľad o zmenách.

Nemáte poriadnu váhu: Ak si chcete zaobstarať domácu váhu, investujte do spoľahlivej. Digitálne váhy majú dnes tendenciu byť spoľahlivejšie ako tradičné mechanické váhy. 

Váha na mäkkom podklade: Pre správne váženie je dôležité mať váhu položenú na tvrdom povrchu, napríklad na parketách alebo dlažbe. Ak je totiž položená na koberci alebo inom nerovnom povrchu, je pravdepodobné, že vás neodváži presne.

Zlá nálada: Ak je váženie sklamaním, nenechajte tým ovplyvniť váš celý deň. Nezabúdajte, že vždy, keď sa vážite, jednoducho zachytíte jeden okamih. Treba to brať ako číslo, ktoré vám povie, ako na tom ste – nie kto ste! Neposudzujte svoj pokrok len podľa toho, čo hovorí váha. Z dlhodobého hľadiska vás každodenné zdravé návyky priblížia k vášmu cieľu. Preto sa zamerajte na všetky pozitívne zmeny a nechajte váhu váhou.