utorok 5. mája 2020

Upozorňujeme: Nebezpečná kozmetika

Nové nebezpečné kozmetické výrobky pribudli do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (Rapex)  po kontrolách v Litve, vo Francúzsku a v Španielsku. Môžu sa však predávať aj v iných krajinách Európskej únie.

Potenciálne nebezpečnými pre zdravie sú maskary Beauty Waterproof Mascara Intense Black, Long Lasting 4D Mascara Waterproof a Big Lashes Mascara Waterproof čínskej značky Ddonna z dôvodu obsahu aeróbnych baktérii, plesní a kvasiniek. Výrobky tak predstavujú mikrobiologické riziko a nie sú v súlade s požiadavkami normy pre výrobky určené na aplikáciu do oblasti očí.

Zdravie môže poškodiť aj manikúrové pero Stylo french manucure z Nemecka. V tomto výrobku sa nachádza Methylisothiazolinone, ktorý je povolený iba v zmývateľných výrobkoch. Používanie pera tak môže spôsobiť u citlivých používateľov alergickú reakciu.

Prekročený maximálne stanovený limit pre nečistoty niklu bol zistený vo farbe na tetovanie Solid Ink v odtieni Salmon zo Spojených štátov amerických. Aj používanie tohto výrobku môže byť zdraviu nebezpečné!