piatok 12. júna 2020

EU: Ako vnímame korupciu

Špeciálny prieskum Eurobarometra zameraný na korupciu naznačil, že fenomén korupcie je neprijateľný pre 69 percent Európanov, avšak medzi členskými krajinami sú veľké rozdiely. Na Slovensku považuje korupciu za problém 48 percent Slovákov. 

Občania 24 z 27 krajín Európskej únie (EÚ) sa domnievajú, že korupcia je v ich krajine široko rozšírená. Najviac tomu veria v Chorvátsku (97 percent), najmenej vo Švédsku (40 percent). Na Slovensku, podobne ako v Českej republike, tomu verí 87 percent opýtaných, čím sa obe krajiny zaradili na siedmu najhoršiu pozíciu v EÚ. V porovnaní s rokom 2013 to pre Slovenskú republiku znamená zlepšenie len o tri percentuálne body. 

Podľa Eurobarometra len 23 percent Európanov považuje za správne dať dar alebo protislužbu za vybavenie žiadosti úradníkom štátnej a verejnej správy a iba 16 percent si to myslí o finančnej odmene. Korupcia je neprijateľná v priemere pre 69 percent občanov EÚ. S odmietaním korupcie sú najviac stotožnení v Portugalsku (88 percent), najmenej sa proti korupčným praktikám vyslovili občania Maďarska (38 percent). Slovensko je na šiestom mieste od konca rebríčka, so 48-percentným odmietaním korupcie ako fenoménu.

S názorom, že korupcia ovplyvňuje ich každodenné životy, najviac súhlasia Rumuni (64 percent) a najmenej Holanďania (4 percentá). Na Slovensku si to myslí 41 percent opýtaných, pričom až 52 percent Slovákov má dojem, že miera korupcie v krajine sa za posledné tri roky zvýšila a 18 percent Slovákov uviedlo, že osobne pozná niekoho, kto dostal úplatok.