piatok 12. júna 2020

Zelená domácnostiam II: Žiadosti opäť od polovice júna

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) plánuje napriek obmedzeniam súvisiacim s ochorením COVID-19 v tomto roku vydať poukážky v rovnakom objeme ako vlani. Vyššiu dostupnosť európskej podpory zabezpečí inovovaný informačný systém so zásobníkmi. Pri jeho príprave SIEA zohľadnila aj podnety verejnosti. 

SIEA plánujé otvoriť v stredu 17. júna o 15. hodine prijímanie prvých žiadostí pre kotly na biomasu. Následne bude 22. júna otvorený zásobník pre slnečné kolektory, 24. júna pre tepelné čerpadlá a 29. júna pre fotovoltické systémy. Aktualizované podmienky projektu sú zverejnené na stránke zelenadomacnostiam.sk. Každá zaregistrovaná žiadosť bude ihneď po potvrdení záujmu zaradená do zásobníka pre daný druh zariadenia, kde bude čakať na vydanie poukážky. Počas tohto obdobia môže domácnosť sledovať poradie a žiadosť upravovať s výnimkou miesta inštalácie, druhu žiadaného zariadenia a emailovej adresy. Na zadanú emailovú adresu budú zasielané správy s aktívnym odkazom na potvrdenie záujmu, ale napríklad aj heslo na úpravu žiadosti čakajúcej v zásobníku. Preto je dôležité, aby k adrese mala domácnosť prístup. 

Prvé poukážky budú vydané už na druhý deň od otvorenia zásobníkov po 11. hodine. Ďalšie poukážky informačný systém vydá vtedy, keď bude doručený a vybavený dostatočný počet žiadostí o preplatenie poukážok pre daný druh zariadenia. Vydávanie nových poukážok priamo závisí od pripravenosti domácností a zhotoviteľov zariadenie v lehote nainštalovať a predložiť kompletné dokumenty k žiadosti o preplatenie poukážky. O poukážku by sa mali medzi prvými uchádzať tie domácnosti, ktoré sú pripravené na inštaláciu zariadenia do troch mesiacov od vydania poukážky.