pondelok 8. júna 2020

Trend: Slováci BMW, Česi Mercedes, Poliaci Audi

Národné preferencie sú zrejmé aj u prémiových ojazdených automobiloch. A hoci kríza spojená s novým typom koronavírusu zásadne zasiahla všetky segmenty automobilového trhu, určitú skupinu zákazníkov pravdepodobne príliš neovplyvní. Ide o segment prémiových ojazdených automobilov. Mototechna Premium ich len za posledné tri roky predala takmer 1.500.

„Prémiové ojazdené automobily, spravidla luxusných značiek a modelov, sú a budú veľmi obľúbené. Klientela, ktorá sa na ne zameriava, býva veľmi dobre finančne zabezpečená a preto ani v dobe krízy nemá problém so zaobstaraním si auta, ktoré istým spôsobom vyjadruje ich sociálne postavenie", hovorí Petr Vaněček. Na Slovensku je medzi zákazníkmi najobľúbenejšou prémiovou značkou BMW, v Českej republike preferujú Mercedes – Benz a v Poľsku dávajú prednosť značke Audi. „Pri autách, ktorých predajná cena presahovala 30.000 eur sme v posledných rokoch sledovali celkom strmý nárast predajov vo všetkých krajinách, kde naša spoločnosť pôsobí. Od roku 2017 do dnešného dňa sa počet predaných automobilov každoročne takmer zdvojnásobil“, komentuje záujem o prémiové ojazdené autá Vaněček. Napriek tomu, že prémiové značky boli vždy zamerané hlavne na luxusné limuzíny, aj v tejto kategórií za posledné roky prevážil všeobecný záujem o SUV, ktorých sa v tomto segmente predalo takmer 65 %. Limuzíny potom tvorili len niečo málo cez 16 %.

Medzi bežnými ojazdenými autami sa takmer vyrovnal pomer medzi benzínovými a naftovými motormi, v prémiovej triede je pomer jednoznačný v prospech dieselov - až 77 % jazdí na naftu. Vozidiel s alternatívnym pohonom v tejto kategórii je stále málo, len 2,5 % využíva hybridný alebo plne elektrický pohon. Zrejme neprekvapí, že až 95 % luxusných áut je  vybavených automatickou prevodovkou. Hoci medzi prémiovými ojazdenými autami vládne hlavne tzv. nemecká „Veľká trojka“, teda značky Mercedes - Benz, BMW a Audi, zákazníci siahajú aj po menej frekventovaných značkách a ich modeloch. Mototechna Classic tak predala napríklad niekoľko vozidiel Bentley Continental alebo  Maserati Ghibli a Quatroporte. Záujem je aj o značky Porsche alebo Jaguár alebo unikáty, ako Alpina B7 vychádzajúca z BMW rady 7. Medzi priekopníkmi elektromobility môžeme zaradiť napríklad niekoľko Tesiel Model S alebo celkom unikátnu Fisker Karma. Na Slovensku bol zaujímavým kúskom Mercedes GL 6.1 V8 od úpravcu automobilov Brabus.