piatok 5. júna 2020

On-line: Pre majiteľov psov

Základné pravidlá pre majiteľov psov prináša nový web pesbratislavsky.sk. Hlavné mesto SR Bratislava prostredníctvom špeciálnej webstránky vyzýva psičkárov, aby mysleli aj na iných ľudí v meste a rešpektovali ich majetok či potreby. 

Magistrát apeluje na psičkárov, aby si po svojom psovi zakaždým upratali, inak im hrozí pokuta a prispievajú tiež k mnohým zdravotným rizikám. Zároveň upozorňuje, že pravidlá voľného pohybu psov, teda pohybu bez vôdzky, sú v bratislavských mestských častiach rôzne. Mesto odporúča voľný výbeh psa predovšetkým na vyhradených miestach. Vstup so psom je zakázaný najmä na detské ihriská, pieskoviská či cintoríny. Na webe pribudne aj mapa, ktorá pomôže zorientovať sa, kde v Bratislave sa dá prechádzať so psami a ktorým miestam je potrebné sa vyhnúť. V mestských lesoch je podľa zákona možné sa so psom poprechádzať, avšak musí byť na vôdzke! 

Vo vozidlách MHD musia byť psy držané na krátkej vôdzke, aby neobťažovali iných cestujúcich a majú mať náhubok. Špeciálne postavenie zvierat je upravené už aj v Občianskom zákonníku a je chránené aj Trestným zákonom. Hlavné mesto preto podnecuje ľudí, aby dopriali svojmu psovi plnú a kvalitnú starostlivosť. Na webe spresňuje, ako by takáto starostlivosť mala vyzerať. Je tu tiež postup, ak pes niekomu ublíži. Nechýba ani návod pre začiatočníkov, čo všetko robiť po kúpe psa, a to aj z hľadiska administratívy. Na otázyk a podnety je pre verejnosť určený e-mail pes.bratislavsky@bratislava.sk.