streda 3. júna 2020

WiFi4EU: Posledná výzva

Európska komisia (EK) otvára v stredu 3. júna o 13.00 h SELČ v poradí už štvrtú a poslednú výzvu na predkladanie žiadostí o finančné poukážky v rámci iniciatívy WiFi4EU na zriadenie bezplatných sietí Wi-Fi vo verejných priestoroch vrátane mestských radníc, verejných knižníc, múzeí, verejných parkov alebo námestí. Od spustenia iniciatívy WIFI4EU v roku 2018 bolo doteraz udelených celkom 7.980 poukážok v hodnote a 120 miliónov eur.

Posledná výzva bude otvorená do štvrtka 4. júna do 17:00 SELČ pre obce alebo združenia obcí vo všetkých 27 členských štátoch EÚ, ako aj pre lokality zo Spojeného kráľovstva a tiež Islandu a Nórska. Obce budú môcť v rámci tejto vývzy  požiadať o 947 poukážok, každá v hodnote 15.000 eur. Úspešné obce budú môcť použiť poukážky na inštaláciu zariadení Wi-Fi vo verejných priestoroch obce, kde doteraz bezplatný hotspot Wi-Fi nebol.

Každá z obcí, ktorá má záujem získať poukážku, sa musí zaregistrovať na portáli WIFI4EU (https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/home), kde bude môcť jedným kliknutím požiadať o poukaz. Podobne ako pri predošlých troch výzvach aj teraz sa poukážky budú distribuovať podľa zásady "kto skôr príde, ten skôr berie", pričom EK zabezpečí geografickú rovnováhu v snahe poskytnúť poukážky všetkým 30 krajinám zúčastňujúcich sa na tejto iniciatíve. Každá zúčastnená krajina má nárok na najmenej 15 poukážok.