utorok 2. júna 2020

Radíme: Ako prestať fajčiť

Ľudia, ktorí majú záujem prestať fajčiť, sa môžu obrátiť aj na Linku pomoci na odvykanie od fajčenia - 0908 222 722. Odborníci sú k dispozícii každý pracovný deň od 8.00 do 15.00 hod. 

Aktívnu pomoc ponúkajú odborníci z vybraných regionálnych úradov verejného zdravotníctva na Slovensku, a to tak fajčiarom vo fáze rozhodovania sa,  ako aj tým, ktorí zažívajú abstinenčnú krízu. Ponúkajú individuálne aj skupinové poradenstvo, ako prestať fajčiť pomocou metód a psychologických techník, uskutočňujú vyšetrenia smokerlyzerom či spirometriu. Upozornili však, že fajčiari musia nájsť dostatok dôvodov na to, aby s tabakom prestali. Takisto musia zmeniť životný štýl. Dostaviť sa môžu aj abstinenčné príznaky. Tie sú však podľa odborníkov iba dočasné, môžu trvať jeden až dva týždne. 

Chuť na cigaretu sa môže u dlhodobého fajčiara objaviť aj po mesiaci, najmä v situáciách, kedy fajčiari automaticky siahali po cigarete alebo tabaku. Odporúčajú tiež vyhýbať sa alkoholu, káve a nápojom, pri ktorých si zvykli fajčiari zapáliť cigaretu, piť veľa čistej vody a ovocných džúsov. Rovnako považujú za vhodné vyhýbať sa miestam, kde boli zvyknutí fajčiť, ďalej zmeniť prostredie, venovať viac času fyzickej aktivite a prechádzkam v prírode. V období prvých týždňov je podľa odborníkov vhodné vyhýbať sa situáciám a ľuďom, s ktorými fajčiari zvykli fajčiť. Rovnako je podľa odborníkov vhodné vrátiť sa k pôvodným koníčkom a ručným prácam, starať sa o svoje zdravie, chodievať na masáže, cvičiť, jesť viac ovocia a zeleniny či hovoriť viac s okolím o nefajčení. Za dôležité považujú aj byť v kontakte s osobou, ktorá bude fajčiara pri odvykaní podporovať.