streda 22. júla 2020

SR: Mladí Slováci si na dovolenku radšej našetria

Podľa agentúry Focus minuli slovenské domácnosti v minulom roku za letnú dovolenku priemerne do 1.000 eur. Tohoročné dovolenky a výdavky na ne zásadne ovplyvní pandémia koronavírusu. Dovolenky a výlety sú ako prvé na rade pri obmedzovaní výdavkov domácností na Slovensku. Takmer 92 % mladých Slovákov vo veku 18 až 30 rokov odmieta, že by uvažovali o pôžičke na účely dovolenky, keby na ňu nemali našetrených dosť peňazí. 

Prieskum, ktorý pre spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) vypracovala agentúra STEM/MARK ďalej zistil, že v prípade zhoršenia finančnej situácie domácnosti mladí Slováci ako prvé obmedzia práve výdavky na dovolenku či výlety. K obmedzeniu výdavkov na dovolenku by v prípade finančných problémov pristúpilo 70 % mladých ľudí a obstaranie dovolenky považujú za rozumný dôvod pôžičky len 2 % mladých Slovákov. Iba 5 % opýtaných osôb si už v minulosti na dovolenku nejaké peniaze požičalo. „Keď už si mladí požičiavajú, v absolútnej väčšine ide o hypotéky a úvery spojené s vlastným bývaním“, uvádza Jaroslava Palendalová. 

Keď už mladí Slováci o pôžičke na dovolenku uvažujú, než aby si na ňu našetrili, spravidla ide o mužov vo veku 27 – 30 rokov, so základným vzdelaním, žijúcich v mestách do 20.000 obyvateľov. Najviac sú dovolenkám na úver naklonení podnikatelia a osoby samostatne zárobkovo činné. „Keď sa mladí ľudia dostanú do finančných problémov, ako prvé obmedzia výdavky na dovolenku a cestovanie a návštevy reštaurácií, potom náklady na kultúru a zábavu, oblečenie a tovar dlhodobej spotreby. Až ako posledné obmedzujú výdavky na vzdelanie a záujmové aktivity detí“, dodáva Jaroslava Palendalová.