utorok 28. júla 2020

Trend: Vodík ako energonosič budúcnosti

Vodík má z dlhodobého hľadiska pre Slovensko obrovský potenciál. Podľa vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka je na čase prestať podporovať uhlie ako zdroj energie a začať sa orientovať na vodíkové technológie. Vodíkové technológie sú na začiatku svojho cyklu a ich odpadovým produktom je len voda. Tým by sa mohlo Slovensko priblížiť požadovaným cieľom Európskej komisie do roku 2050 o uhlíkovej neutralite.

Podpora vodíka nemá byť na úkor elektromobility. „Nikto nejde zakazovať elektrické autá a nabíjačky, práve naopak. Chceme súťaž konceptov. Nech firmy súťažia a čo bude najlepšie, čo sa presadí, to budeme používať“, uviedol Richard Sulík. „Budúcnosť automobilového priemyslu vidíme v synergii medzi elektromobilmi a vodíkovými autami. Batériové autá sú vhodnejšie na kratšie a vodíkové na dlhšie vzdialenosti. Technické výhody vodíka sa teda zatiaľ ukazujú skôr v ťažšej a dlhšej doprave", doplnil Ján Weiterschutz z Národnej vodíkovej asociácie Slovenska. Rezort hospodárstva je pripravený podporiť vodíkové technológie v oblasti vedy a výskumu, priemyslu, mobility aj legislatívy. V Košiciach by malo byť napríklad zriadené výskumné vodíkové centrum s celoslovenskou pôsobnosťou. 

Európska komisia predložila nedávno novú vodíkovú stratégiu Európskej únie (EÚ). Členské štáty však musia do tejto technológie investovať čím skôr, ak chcú dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050. Dôvodom je totiž fakt, že energetický investičný cyklus pri vodíku trvá viac ako 25 rokov. Vodík by mohol pokryť už do roku 2030 až 24 % celosvetového dopytu po energiách a jeho predaj by mal priniesť až 630 miliárd eur ročne. S investíciami a plánovaním treba v EÚ začať už teraz. Od čistej vodíkovej technológie totiž závisí budúcnosť životného prostredia a priemyslu únie.

Slovensko chce potenciál vodíka využiť aj na budúcoročnej svetovej výstave Expo Dubaj a predstaviť svetovej verejnosti ucelený vodíkový program a aktivity, ktoré sa v tejto oblasti na Slovensku rozbehli.Účasť na výstave zabezpečuje rezort spolu s agentúrou SARIO. Prihlásiť sa je možné prostredníctvom formuláru na webstránke https://www.mhsr.sk/ministerstvo/expo-dubaj-2020-1/zaujem-o-ucast.