pondelok 24. augusta 2020

Trend: Autokamery

Pri rozhodovaní o novej autokamera sa odporúča zamerať na hlavné vlastnosti: najdôležitejšou je kvalita obrazu, ktorú ovplyvňuje rozlíšenie snímacieho čipu (minimálne Full HD a viac), ďalej optika, konkrétne svetelnosť (lepšie je nižšie číslo) a aj uhol záberu (ideálne okolo 150 °, pri vyššom uhle je záber skreslený). Ak budete chcieť v zázname vidieť aj polohu, vyberte si model s GPS modulom. 

Pri zakúpení autokamery s GPS si overte, či je tiež vybavená databázou rýchlostných radarov, na ktoré bude upozorňovať a meranie rýchlosti vás už nikdy nezaskočí. Medzi ďalšie rozhodovacie faktory môže patriť aj spôsob ovládania - tlačidlami priamo na kamere alebo cez aplikáciu v mobilnom telefóne. Výber môžu ovplyvniť aj funkcie, ktoré prináša niečo navyše, alebo môžu spríjemniť jazdu, napríklad ovládanie hlasom, CPL filtre na zlepšenie viditeľnosti, superkondenzátor namiesto batérie, parkovací mód, spracovanie obrazu s protisvetlom, varovanie pri opustení jazdného pruhu a pod.

Na trhu sú dnes v ponuke viaceré druhy autokamier. Klasická kamera s displejom umiestneným na predné sklo monitoruje dianie pred autom a má najväčšie zastúpenie na trhu. Tieto kamery sa môžu líšiť veľkosťou, kvalitou spracovania aj funkciami navyše. S obojstrannou lepiacou páskou majú stabilnejšie fixáciu (obraz sa tak netrasie). Duálna autokamera oproti klasickým predným autokamerám stráži aj zadnú časť automobilu. Pri parkovaní budete tak mať prehľad, ako ďaleko a kam môžete zacúvať. Ak kameru prepojíte s cúvacím svetlom, pri zaradení spiatočky sa displej automaticky prepne na zadnú autokameru. Niektorí ju využívajú aj na kontrolu prepravovaných tovarov. Pomerne novou kategóriou sú  tzv. bezdisplejovky. Najväčšou výhodou je ich malý rozmer, a teda nenápadnosť. Ovládajú sa väčšinou cez aplikáciu v mobilnom telefóne, ktorý sa ku kamere pripája cez Wi-Fi. Zrkadlové kamery sú jedny z najdokonalejších na trhu, pričom spĺňajú aj funkciu zrkadiel (rovnako predné ako aj zadné kamery). Väčšinou majú všetky základné a tiež doplnkové funkcie a pri ich ovládaní sa zohľadňuje aj bezpečnosť. Pri niektorých modeloch stačí zadať hlasový pokyn a autokamera napr. urobí fotografiu, uzamkne natáčané video a pod. Keďže tieto kamery vyzerajú ako klasické zrkadlo, tak ani nelákajú prípadného zlodeja.