streda 11. novembra 2020

On-line: Klimatická kríza

Podľa prieskumu agentúry MNForce (vzorka 300 Bratislavčanov) sa z dôvodu koronavírusu rozhodlo 34 % Bratislavčanov presúvať po meste viac pešo. Tento spôsob dopravy plánuje po pandémii zvýšiť 23 % opýtaných. Podobne pre koronavírus sa 11 % opýtaných rozhodlo využívať viac MHD a 24 % opýtaných ju po skončení pandémie chce využívať ešte viac. Autom počas pandémie chodí viac 20 % Bratislavčanov, no tento zvyk plánuje zvýšiť len 13 % opýtaných.

Bratislavčania majú zároveň radi svoje mesto. Až 85 % súhlasí s názorom, že Bratislava je dobré mesto pre život, ale 72 % si myslí, že Bratislava dnes nie je pripravená na klimatické zmeny a 65 % si nemyslí, že je v Bratislave dostatok zelene. Na druhej strane 78 % respondentov súhlasí, že Bratislava je otvorená inováciám. A práve tie budú hľadať účastníci bratislavského Climathonu už tento víkend, 13. – 15. novembra 2020. Na tomto on-line podujatí budú účastníci tvoriť riešenia, ktoré môžu pomôcť Bratislave zmierniť dopady klimatickej krízy. Adresovať pritom budú môcť dva problémy. Prvým je otázka, ako motivovať a zapojiť obyvateľov do pretvárania Bratislavy na mesto, ktoré dokáže lepšie zvládať klimatické zmeny. Druhou výzvou je, ako adresovať problém verejnej dopravy a špecificky slabé využívanie ekologických alternatív mestskej dopravy obyvateľmi Bratislavy.

Do Climathonu sa môže zapojiť každý, koho táto téma zaujíma a má chuť sa aktívne pripojiť do riešenia problémov mesta. Tímy pozostávajúce z 3 až 7 účastníkov budú mať 48 hodín na to, aby pod vedením skúsených mentorov pretavili svoje nápady do technologických riešení a ďalej ich v rámci tímov spoločne rozvíjali. Najlepšie nápady môžu dostať šancu byť pilotne nasadené a otestované v meste. Pre tímy s najlepšími nápadmi sú prichystané finančné výhry vo výške 7.000 eur. Prihlásiť sa môžete do štvrtka 12. novembra t. r. prostredníctvom stránky https://climathon.climate-kic.org/bratislava.

Climathon je celosvetové podujatie, do ktorého sa zapája viac ako 145 miest z 56 krajín sveta. Je to iniciatíva európskej organizácie EIT Climate KIC, ktorá má za cieľ podporovať zavádzanie zelených riešení v rámci EÚ.