pondelok 9. novembra 2020

5G: Rast o 1,5 trilióna dolárov

Podľa štúdie STL Partners a Huawei by technológie s podporou 5G mohli do roku 2030 v ôsmich kľúčových odvetviach vygenerovať dodatočných 1,5 trilióna dolárov. Rast a zvýšenie efektivity by najviac pocítil výrobný, energetický a ťažobný sektor, ale značný dopad by zaznamenali aj odvetvia ako zdravotníctvo, doprava či logistika.

Analytici STL Partners sa zamerali nielen na prípady použitia technológií s podporou 5G, ale sledovali aj vplyv technologických systémov, ktorých využitie prinesie výhody naprieč viacerými odvetviami naraz. Vhodným príkladom je dopravná infraštruktúra. Podľa záverov  by 5G technológie mohli zvýšiť hodnotu HDP v oblasti dopravy a logistiky do roku 2030 až o 6 percent, čo je takmer dvojnásobok odhadu, ku ktorému analytici dospeli v roku 2019. Energetický sektor by potom mal vďaka 5G rásť o takmer 5 percent, výrobný sektor a sektor médií a zábavy o 4 percentá. Medzi konkrétne prípady použitia zahrnulo STL Partners trasovanie a optimalizáciu v reálnom čase, technológie na automatické doručovanie a dopravnú infraštruktúru na základe integrovaných senzorov a kamier. Od týchto riešení si výskumníci sľubujú menšie dopravné zápchy, efektívnejšie dodávateľské reťazce, nižšiu spotrebu paliva a menej nehôd na cestách.

SLT Partners pripúšťa, že 5G technológie sú ešte stále vo svojej počiatočnej fáze a v súčasnosti zdanlivo neponúkajú oveľa viac než existujúce 4G technológie. Analytici však predpokladajú, že do roku 2025 bude sieť novej generácie dostatočne vyspelá, čo umožní masívny rozvoj M2M (machine to machine) komunikácie a internetu vecí. Ich komercializácia tak pravdepodobne začne až okolo roku 2023, pričom na viacerých trhoch nedôjde k plnému nasadeniu ani do roku 2030.