štvrtok 12. novembra 2020

Radíme: Rúško a pleť

Všetci už vieme, aké dôležité je v súčasnosti nosiť rúško na spomalenie šírenia chorôb a vírusov. Pritom ale na pokožke tváre môžete pociťovať isté podráždenie, suchú pokožku alebo dokonca vyrážky. Ako sa teda starať o pleť, keď je nosenie rúšok nevyhnutné?

Laura Chacon-Garbato prináša niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu s nepríjemnými prejavmi na tvári:
  • Vyberte si vhodné rúško: Pokiaľ ide o dizajn rúšok, existuje veľa kreatívnych a zábavných možností. Vyberajte si však podľa toho, ktoré z nich vám pohodlne sedí a je vyrobené z priedušného materiálu. Nie všetky látky sa však správajú rovnako. Napríklad polyester môže niekedy zadržiavať pot, spôsobiť podráždenie pleti a vyvolať akné. Takže látka, z ktorej je rúško vyrobené, má na vašu pokožku veľký vplyv, a to najmä ak ste náchylní na akné. Hľadajte skôr rúška vyrobené z bavlny, lepšie absorbujú pot a pokožke umožňujú dýchať. Rúško nenoste opakovane – zabránite tým šíreniu baktérií. Rúška striedajte a pravidelne ich perte, zmiernite tým prejavy akné či zápalov na tvári.
  • Pripravte svoju pleť na nosenie rúška počas dňa: Rovnako ako keď po sprche siahate po telovom mlieku, aby ste sa postarali o svoju pokožku, aj pred nasadením rúška na tvár je dôležité použiť hydratačný krém. Hľadajte zloženie, ktoré zahŕňa harmanček či aloe vera, známe pre svoje upokojujúce hydratačné vlastnosti. Hydratácia môže zabrániť podráždeniu pokožky. Skúste sa vyhnúť ťažkému a mastnému make-upu, pretože môže upchávať póry. Ak nosíte make-up, siahnite radšej po takom, ktorý je založený na minerálnej báze a obsahuje prísady, ktoré absorbujú na pokožke mastnotu.
  • Postarajte sa o pleť aj po zložení rúška: Po dlhom dni nosenia rúška venujte svojej pleti zvýšenú pozornosť. V rámci starostlivosti o pleť sa obzerajte najmä po hydratačných produktoch bez obsahu síranov. Sírany sú silné detergenty, ktoré menia lipidovú štruktúru vonkajšej časti pokožky a pôsobia dráždivo. Po zložení rúška si nezabudnite umyť tvár jemným prostriedkom na čistenie pleti s hydratačnými účinkami, ktorý vám pomôže odstrániť nečistoty a mastnotu z pokožky. Pri umývaní tváre nepoužívajte horúcu vodu, tá môže podráždiť a dehydratovať vašu pokožku. Tvár si radšej umývajte vlažnou vodou, keďže pokožka je už citlivá zo samotného nosenia rúška – použitím vlažnej vody zabránite ďalšiemu podráždeniu. Starostlivosť o pleť na tvári ukončite nanesením hydratačného krému s antioxidantmi a éterickými olejmi, ktoré vašu pokožku obnovia a upokoja.
Nosenie rúška je veľmi dôležité pre vaše zdravie ako aj zdravie ostatných. Ak pritom pociťujete podráždenie pokožky, nezabudnite, že ide len o dočasný stav. Pomôcť vašej pokožke môžu spomínané tipy. Nezabudnite, že produkty, ktoré používate na tvár a telo, môžu takisto významne zmeniť vzhľad vašej pokožky. Vyberte si teda také, ktoré pôsobia jemne na vašu pokožku a obsahujú prísady, ktoré prinášajú výsledky.