piatok 13. novembra 2020

EU: Dohoda s Čínou

Europoslanci schválili dohodu medzi Európskou úniou (EÚ) a Čínou o ochrane dvoch stovák európskych a čínskych potravinárskych výrobkov pred falšovaním. 
V roku 2019 bola Čína treťou najväčšou exportnou destináciou produktov s chráneným zemepisným označením EÚ - vrátane vín, liehovín a agropotravinárskych výrobkov. Až 80 % sfalšovaných výrobkov, ktoré boli v EÚ zabavené v rokoch 2018 a 2019, však pochádzalo práve z Číny. Straty spôsobené dodávateľom v EÚ falšovaním ich produktov sa v danom období pohybovali podľa odhadov na úrovni 60 miliónov eur. 

Dohoda medzi EÚ a Čínou má zaistiť právnu ochranu pred napodobňovaním či zneužitím názvu stovke európskych produktov so zemepisným označením EÚ, ako je napríklad Feta, Münchener Bier, Polska Wódka, Prosciutto di Parma, Tokajské víno či Českobudějovické pivo. Rovnaký typ ochrany získa na území EÚ sto čínskych produktov. Bilaterálna dohoda bola podpísaná v septembri 2020 a do platnosti by mohla vstúpiť začiatkom budúceho roka. Poslanci zároveň podporili plány na rozšírenie dohody na ďalších 175 európskych a čínskych produktov do štyroch rokov.

Parlament prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia privítal uzatvorenie dohody ako krok k posilneniu dôvery medzi EÚ a Čínou. Budovanie vzájomnej dôvery je podľa poslancov dôležité najmä v súvislosti s prebiehajúcimi rokovaniami o bilaterálnej investičnej dohode. Zároveň ale vyjadril obavy týkajúce sa trh narúšajúcich postupov čínskych štátnych podnikov ako aj nútených transferov technológií a iných nekalých obchodných praktík. Poslanci tiež vyjadrili hlboké znepokojenie v súvislosti so správami o údajnom vykorisťovaní a zadržiavaní Ujgurov v čínskych továrňach.

Po súhlase Európskeho parlamentu musí dohodu schváliť Rada (ministrov) EÚ. Do platnosti by následne mohla vstúpiť začiatkom roka 2021.