štvrtok 12. novembra 2020

Auto: Špeciálna starostlivosť pred zimou

Martin na bielom koni zatiaľ na Slovensko nedorazil, ale blíži sa zima a s ňou prichádza aj riziko zľadovatených či zasnežených ciest. Výmena letných pneumatík za zimné je len základom pre bezpečnú jazdu v chladnom počasí. Na čo všetko by ste nemali zabudnúť a počas najbližších mesiacov voziť stále so sebou?

Kvalitné zimné pneumatiky sú kľúčovým prvkom, ktorý má veľký vplyv na bezpečnú jazdu v priebehu zimy. Zimné pneumatiky by mali mať dostatočnú hĺbku dezénu – minimálne 4 milimetre. Správne pneumatiky majú podstatne lepší záber pri rozjazde na snehu a ľade, lepšie držia na klzkom povrchu a výrazne skracujú brzdnú dráhu. V zimnom období je všeobecne výhoda na strane áut s benzínovým motorom, pretože benzín nezamŕza, ale hlavne sa väčšinou benzínové autá v porovnaní s dieselovými omnoho rýchlejšie zahrejú a preto skôr kúria. Pokiaľ máte auto s naftovým motorom, počítajte s tým, že nafta je na mrazy veľmi citlivá a s teplotami pod -10°C začínajú problémy. Odporúča sa do nafty pridávať aditívum, alebo tankovať na tých čerpacích staniciach, kde predávajú naftu prispôsobenú zimným podmienkam.

Základom bezpečnej jazdy je dobrý výhľad z vozidla. Z dôvodu nepriaznivého počasia sú ostrekovače a stierače používané omnoho častejšie než počas iných mesiacov. Gumičky stieračov je dobré vymeniť za nové, pokiaľ nám tie súčasné dosluhujú. Zároveň by sme mali doplniť kvapalinu do ostrekovačov nemrznúcou zmesou aspoň na -10 °C. Chladiaca sústava by potom mala byť naplnená zmesou na - 25° C. Gumové tesnenia dverí a okien je vhodné na zimu ošetriť špeciálnym prípravkom proti primŕzaniu, čo vám hlavne ráno ušetrí veľa času a nervov, pokiaľ parkujete celú noc vonku. Odborníci z AAA AUTO odporúčajú nosiť pri sebe rozmrazovač, pretože môžu zamrznúť mechanické zámky, prípadne sa cez noc môže vybiť batéria a potom nepomôže ani diaľkové ovládanie centrálneho zámku. Je dobré nechať si skontrolovať tiež dobitie akumulátora, brzdy, olej, podvozok, sklá, myslieť aj na ošetrenie karosérie, osvetlenie a povinnú zimnú výbavu: štartovacie káble, snehové reťaze, škrabka na sneh, lopatka a tiež deka na zahriatie pre prípad, že by ste museli ostať dlhšie v nevykúrenom aute.