piatok 13. novembra 2020

Upozorňujeme: Podvody s PlayStation

Spolu s oznámením uvedenia novej generácii populárnej hernej konzoly bolo zaznamenané aj zintenzívnenie aktivít spojených s phishingom a podvodmi, ktorými chcú útočníci spustenie novej generácie PlayStation využiť vo svoj prospech. Len v októbri objavila spoločnosť Kaspersky po celom svete približne 130 podozrivých zdrojov, ktoré mali vo svojom názve uvedený výraz „PlayStation“, čo je polovičný počet takýchto webov zaznamenaných medzi januárom a minulým mesiacom t. r. 

Podvodné stránky návštevníkom ponúkajú najmä možnosť predobjednávky PlayStation 5, no vyžadujú buď realizáciu platby alebo poskytnutie osobných údajov. Niektoré webové stránky dokonca ponúkli zakúpenie konzoly za nižšiu cenu než sú oficiálne maloobchodné ponuky. A našli sa aj také zdroje, ktoré uvádzali, že na predchádzajúcu verziu konzoly – PlayStation 4 ponúkajú výpredajové ceny. Dôvod zľavy vysvetlili uvedením novej PlayStation 5 na trh. 

„Používateľom pripomíname, že ak nejaká ponuka na internete vyzerá príliš dobre na to, aby to bola pravda, tak potom ide pravdepodobne o podvod. Správy o predaji a predobjednávkach by sa mali overovať zo spoľahlivých zdrojov. Odporúčame preto neklikať na odkazy z podozrivých emailov alebo správ v messengeroch či na sociálnych sieťach. Odporúčame tiež nainštalovať bezpečnostné riešenie s aktuálnymi databázami zdrojov phishingu a spamu“, upozorňuje bezpečnostná expertka Tatiana Sidorinová.