štvrtok 18. marca 2021

Radíme: Ako sa starať o respirátor

Na Slovensku platí povinnosť nosiť respirátory FFP2 vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti. Vieme ich však správne používať? Na hlavné zásady upozornil Úrad verejného zdravotníctva SR.

Životnosť jednorázových respirátorov FFP2 býva v bežných podmienkach najviac osem hodín používania. Opakovane použiteľné respirátory bývajú označené písmenom "R", čiže napríklad FFP2 R. Pri opakovanom použití stačí nechať respirátor voľne a riadne vyschnúť. Neodporúča sa doň vtierať dezinfekciu, prať ho, vyvárať či piecť v rúre alebo mikrovlnke v snahe zbaviť sa možných zachytených vírusov. Ani pri opakovanom použití respirátora by ale nemal celkový čas jeho nosenia presiahnuť osem hodín. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb CDC odporúča použité respirátory zavesiť do určeného skladovacieho priestoru alebo medzi jednotlivými použitiami do čistej priedušnej nádoby či obalu, napríklad do papierového vrecka. Pred použitím suchého a neznečisteného respirátora je vhodné nechať uplynúť lehotu tri až päť dní - minimalizujete tým riziko, že je povrch respirátora kontaminovaný.

Respirátory je potrebné skladovať tak, aby sa navzájom nedotýkali. Skladovacie nádoby by sa mali pravidelne likvidovať alebo dezinfikovať. Nádoba či obal by nemali deformovať tvar uskladneného respirátora.  Kombináciou dostatočného časového rozstupu medzi použitiami a vhodného uskladnenia sa vírus na respirátoroch deaktivuje aj bez použitia dezinfekcie.