štvrtok 2. septembra 2021

Aktuálne: Rast cien

Nákupy školských potrieb sa sústreďujú na začiatok septembra, ale aj tí, ktorí nakupovali výbavu pre školákov už v júli, minuli podľa údajov Štatistického úradu SR oproti minulému roku viac. Samozrejme v tejto kategórii existuje veľké množstvo rôznych výrobkov a od konkrétneho výberu závisí aj výsledná suma nákupu.

Oproti júlu minulého roka sú drahšie hlavne školské zošity (40 listové), a to o 8 % a poznámkové bloky o 7 %. Približne 4 až 5 % si priplatíme aj pri nákupe výkresov, pier a pasteliek. Jednou z najdrahších potrieb pre školáka je nová školská taška, ktorá rodičov tento rok vyjde v priemere o 2 % drahšie ako vlani. Analytici očakávajú, že aj v auguste mohlo dôjsť k medziročnému rastu cien školských potrieb, a to kvôli zvýšenému dopytu zo strany rodičov. A podobný bude zrejme vývoj aj v septembri. S novým školským rokom sa zvyšuje aj dopyt po počítačoch a notebookoch. Väčšie deti už zväčša notebook potrebujú k štúdiu a pri menších deťoch rodičia počítajú s ďalším rizikom on-line výučby. Ich ceny preto mieria nahor, počítač je zhruba o 8 % drahší ako vlani a za notebook si rodičia priplatia viac než desatinu. Podobný je tiež cenový vývoj detského oblečenia. S nástupom do školy sa totiž často spája aj kúpa nového oblečenia, topánok, športových vecí či prezúvok do školy. Väčšina sledovaných položiek detského oblečenia bola v júli drahšia ako pred rokom. Najviac, približne 4 až 6 %, sme si v júli priplatili pri kúpe športových topánok, papúč, pyžama, ponožiek či detských sandálov. Niektoré druhy detských odevov samozrejme aj zacneli, ale toto zlacnenie bolo len mierne.

Podľa Jany Vlasovej bue aj v nasledujúcich mesiacoch inflácia ešte dosahovať úroveň okolo 3 %, teda podobné tempo ako v predchádzajúcich mesiacoch. Smerom nahor ju budú tlačiť hlavne vyššie ceny výrobných vstupov, stavebných materiálov, benzínu, agrokomodít a potravín. Karty bude miešať aj tretia vlna pandémie a jej dopad na ekonomiku. To môže pôsobiť naopak brzdiaco na infláciu. Za celý tento rok sa teraz očakáva priemerná inflácia mierne nad 2 %. Nevylučuje sa ale riziko, že bude inflácia ešte vyššia, a to hlavne vzhľadom na surovinovú krízu vo svete a rastúce ceny ropy a energií.